Last Updated on: 26th januari 2021, 10:09 am
Was jij ook nooit zo’n rekenwonder tijdens de wiskundeles? Geen zorg, wij zijn ook niet bepaald Einsteins. Toch word je in het dagelijks leven vaak geconfronteerd met berekeningen die je moet doen, bijvoorbeeld wanneer je BTW berekent over een verkoopprijs. Dit hoef je trouwens echt niet altijd zelf te doen als je er niet goed in bent, je kunt ook de hulp inschakelen van Berekenen.nl.
Waarom btw berekenen?
Het berekenen van BTW kan heel handig zijn wanneer je als consument wil nagaan hoeveel een aankoop precies kost zonder de btw, en inclusief de btw. Ook vanaf de andere kant, gezien vanaf de ondernemer, is het heel slim om regelmatig je BTW te berekenen. Dit kan je helpen in het proces om te berekenen welke prijzen het beste zijn om te hanteren.
Als je klant jou meer betaalt dan de verkoopprijs, bijvoorbeeld omdat hij jou of je bedrijf dat gunt, dan is er een kans dat je over dat bedrag (wat dus teveel betaald is) ook belasting moet betalen
Percentage BTW
Over het algemeen worden er over een verkoopprijs twee verschillende percentages gerekend. 9% en 21%. Dit tel je op boven je verkoopprijs. Het bedrag, van de verkoopsprijs plus de btw, wordt dan de totaalprijs.
De berekening
Als je de berekening over een vergoeding (exclusief btw) wil berekenen (dus dan heb je de totaalprijs inclusief btw), dan doe je dat door de vergoeding te vermenigvuldigen met 1,09 of 1,21. De berekening is dan vrij simpel. Stel dat iets 50 euro kost en je wil de prijs inclusief btw berekenen, dan vul je als berekening in: 50 x 1,09. Of: 50 x 1,21. Wanneer je de btw wil berekenen over de verkoopprijs (inclusief btw), dan doe je dat als volgt. We nemen weer even het voorbeeld van de 50 euro, maar dan is dit keer de 50 euro de totaalprijs in BTW. 50 x 21/121 = 8,68,- euro aan BTW. De verkoopprijs exclusief BTW is dan dus 50 – 8,68 = 41,32,- euro.
Fooi
Als je klant jou meer betaalt dan de verkoopprijs, bijvoorbeeld omdat hij jou of je bedrijf dat gunt, dan is er een kans dat je over dat bedrag (wat dus teveel betaald is) ook belasting moet betalen. Het is slim om dit altijd even te checken bij de belastingdienst, deze hebben een aparte afdeling ‘fooien en extra vergoedingen’.