Brandveiligheid en de rol van brand- en mangatwachten

4 minuten leestijd

Brandveiligheid heeft voor veel ondernemers een hoge prioriteit. Je wil de veiligheid van je werknemers en andere betrokkenen zoveel mogelijk garanderen en de risico’s tijdens de werkzaamheden minimaliseren. Hiervoor bestaat ook strenge regelgeving. Een brand vormt namelijk een groot gevaar voor mensen, eigendommen en milieu. Wat kan je als ondernemer doen om de brandveiligheid van je bedrijf te vergroten?

Brandwachten: de juiste bescherming voor elke situatie

Een brandwacht houdt zich bezig met preventie en risicobeperking. Hij houdt toezicht op de veiligheid in een werkomgeving en het nakomen van de veiligheidseisen. Als bedrijf ben je volgens de wet verplicht om een brandwacht in te zetten wanneer het risico op een brand verhoogd is. Denk aan de volgende situaties:

– uitval van een brandmeldinstallatie
– storing aan een blus- of sprinklerinstallatie
– nacontrole bij brand
– verbouwings- of heetwerkzaamheden
– evenementen en filmlocaties
– ondersteuning van bhv’ers

Je kan op korte of lange termijn brandwachten huren met diploma’s voor specifieke klussen. Zo zijn er gasmeetdeskundigen, maar ook brandwachten die een First Responder Team kunnen vormen voor een snelle eerste inzet en redding van personen.

Mangatwachten: veilig werken in afgesloten ruimtes

Ook mangatwachten spelen een belangrijke rol bij de brandveiligheid. Een mangatwacht is een buitenwacht die toeziet op de veiligheid van personeel dat werkt in nauwe ruimtes met één uitgang, het mangat. Hij houdt bijvoorbeeld toezicht bij onderhouds- of schoonmaakwerkzaamheden in een besloten ruimte, zoals een tank, silo of riool. Ook houdt de mangatwacht onbevoegden tegen om naar binnen te gaan.

Een mangatwacht huren is voor veel situaties een veilige oplossing en vaak wettelijk verplicht. Gecertificeerde mangatwachten die als zzp’er of in vaste dienst werken zijn gelukkig vaak met spoed in te zetten. Zij zijn opgeleid om brandgevaar in te schatten, mensen te evacueren en kleine branden te blussen.

Brandveiligheidsplanning

De regels voor brandveiligheid in gebouwen liggen vast in het Bouwbesluit. Je kan voor je bedrijf ook een brandveiligheidsplan op maat laten maken. In dit complete plan staan alle brandveiligheidsmaatregelen die je moet nemen om de kans op een brand op je bedrijf zo klein mogelijk te houden. Je zorgt er vervolgens voor dat je medewerkers zich bewust zijn van de risico’s op brand en stimuleert ze om problemen snel te melden. Ook moeten je werknemers de werking van de blusapparatuur kennen en weten hoe ze zich in veiligheid moeten brengen bij gevaar. Er moeten hiervoor voldoende nooduitgangen zijn, die vrij van obstakels zijn.

Preventieve maatregelen

Het voorkomen van brandincidenten is van groot belang. Hiervoor is een analyse nodig van de mogelijke oorzaken en gevolgen van een brand bij je bedrijf. Het moet duidelijk zijn wat de preventieve maatregelen zijn en wat voor een noodplan er is. Op diverse werkplekken in de industrie is ook de inzet van brandwachten en mangatwachten nodig. Denk aan ruimtes waar chemische processen plaatsvinden, zoals in de papierverwerkingsindustrie, en werk aan tanks waarin gas of benzine is opgeslagen. Rijksgediplomeerde brandwachten, die een opleiding bij de brandweer hebben gevolgd, letten hier op arbeidsveiligheid en brandveiligheid.

Gediplomeerd personeel inzetten

Met behulp van een goede brandveiligheidsplanning verminder je de kans op brand en beperk je de schade als er toch brand uitbreekt. Zo komt de continuïteit van je bedrijf niet in gevaar. Door te kiezen voor gecertificeerde, Rijksgediplomeerde brandwachten en manwachten ben je er zeker van dat het personeel dat je inhuurt helemaal op de hoogte is van de wetten en regels rond brandveiligheid en alle benodigde expertise heeft.

Nieuwste over Blog