Marketing bestaat niet meer alleen uit een reclamespotje of een krantenartikel. Nee, marketing is veel meer dan dat! Twee belangrijke onderdelen van marketing tegenwoordig zijn advertorials en linkbuilding. Komen deze begrippen je wel vaag bekend voor en wil je er graag meer over weten? Lees dan snel verder! Wij leggen uit wat advertorials zijn, waar een goede advertorial aan moet voldoen, wat linkbuilding is én geven je tips voor goede linkbuilding.
Wat is een advertorial?
Om dit te begrijpen moeten we eerst teruggaan naar de ‘gewone’ vorm van reclame. Een advertentie wordt gedrukt in een tijdschrift, krant of op een website als banner. Een advertorial is ook een vorm van adverteren in een krant, tijdschrift of op een website, maar de informatie over het product wordt in de vorm van een artikel gegeven. Je denkt dus dat je een artikel aan het lezen bent van de website, krant of tijdschrift zelf, maar het is in feite een betaalde advertentie. Meestal betaalt een merk de uitgever voor zo’n artikel. De advertorials worden door marketeers gebruikt om potentiële consumenten in te lichten over de kenmerken van een product. Door het juiste medium te kiezen waarop deze advertorial wordt geplaatst, kan een specifieke groep mensen getarget worden. De drie voordelen van advertorials zijn dan ook:
- Diepgaande, informatieve inhoud;
- Natuurlijke presentatie;
- Directe promotie.
Hier een voorbeeld van een advertorial om het nog duidelijker te maken. Een advertorial die geplaatst wordt in een zakenkrant, gaat ook vaak over economie, de markt of financiën. De doelgroep die deze krant leest is hier namelijk in geïnteresseerd en zal dus sneller stilstaan bij de advertorial. Via dit verhaal kan een bedrijf dan in contact komen met zijn consumenten. Een advertorial is dus veel gedetailleerder dan een ‘normale’ advertenties. Daarnaast zijn ze op het eerste oog niet te herkennen als advertenties en kunnen ze daarom nuttige informatie bieden. Het geeft de mogelijkheid om de consument beter kennis te laten maken met het product doordat ze er een artikel over lezen. Advertorials worden meestal geschreven door een reclamebureau of door de klant zelf. Er wordt dan advertentieruimte opgekocht op een website of in een krant of tijdschrift.
Waar moet een goede advertorial aan voldoen?
Het schrijven van een goede advertorial vereist een goede balans tussen informatieve inhoud en verkoopinhoud. Meestal delen de sterke advertorials zes kenmerken. Wij zetten deze kenmerken voor jou op een rij.
- Schrijf zoals een uitgever
Elke publicatie (krant, tijdschrift, websites) heeft zijn eigen manier van schrijven. Voordat er een advertorial wordt geschreven, moeten de marketeers vertrouwd raken met de inhoud van de publicatie. Op deze manier kunnen zij erachter komen hoe ze het beste de lezer kunnen aanspreken. Door een advertorial te schrijven met een vergelijkbare toon als die van de uitgever, hebben de lezers niet door dat ze een advertorial aan het lezen zijn. Een goede advertorial moet klinken als een vertrouwd artikel dat lezers informeert over een product in plaats van als een direct verkooppraatje.
- Kies het juiste format
Bijna net zo belangrijk als het schrijven, is het gebruiken van dezelfde verhaalstructuur als de uitgever. Voordat je begint met het schrijven van een advertorial, is het handig om even door de website van de uitgever te bladeren. Zo kan je zien wat voor soort inhoud het meeste voorkomt. Het maakt niet uit of de advertorial nou 200 of 2.000 woorden is. De marketeer moet zo kort mogelijk zijn en niet verdwalen in de details. Maak de advertorial zo lang als nodig om de waarde over te brengen aan de doelgroep!
- Vertel een verhaal
Vertel altijd een verhaal tijdens het schrijven van een advertorial. Een marketeer moet zich dan ook focussen op het verhaal en niet zo zeer op de verkoop. Bij een geweldige advertorial heb je niet meteen door dat het over een advertentie gaat. Je wilt dat de klanten iets laten voelen door het verhaal. Daarom is het aan te raden, gebruik te maken van emoties in je advertorials.
- Ga verder dan een verkooppraatje
Advertorials bieden marketeers de mogelijkheid zowel waardevolle inhoud te produceren als dienst of product te promoten. De balans vinden tussen deze twee is de sleutel tot het verkrijgen van geloofwaardigheid bij de doelgroep. Laat je advertorial daarom geen elevator pitch zijn, maar probeer te communiceren met de doelgroep.
- Zorg voor een geweldige kop
Niets is zo belangrijk als een pakkende kop boven het artikel. De kop moet rechtstreeks tot het publiek spreken en voor heel veel kliks zorgen. Hierbij is het ook belangrijk om te kijken naar de koppen op de rest van de website.
- Sluit af met een actie
Een goede advertorial eindigt altijd met een duidelijke volgende stap. Geïnteresseerde gebruikers die meer over het product willen weten, kunnen dan makkelijk tot actie worden aangezet. Het is daarom belangrijk om altijd met een krachtige oproep tot actie af te sluiten.
Waarom kopen bedrijven advertorials in?
Advertorials worden steeds populairder onder bedrijven. Dit komt omdat veel advertenties worden geblokt door adblockers. Advertorials bieden dus een zeldzame kans om via storytelling in contact te komen met gerichte klanten. Advertorials worden geschreven in de stijl van een editorial of een artikel. Dit geeft het merk de kans om hun verhaal op een geloofwaardige manier te delen met de klant. Dit verhaal wordt vervolgens naast vertrouwde uitgeversinhoud geplaatst. Als de advertorials goed zijn gemaakt, helpen ze de marketeer om verbindingen te leggen met hun doelgroepen.
Waar publiceer je de advertorial?
De eerste stap tijdens het maken van een advertorial, is een plek vinden om het te publiceren. Het is logisch dat hoe groter de uitgever, hoe duurder het is om daar een publicatie te doen. Maar gelukkig is het niet nodig om een hele spread in de krant te kopen om jouw boodschap bij de consument te krijgen. Voor kleine bedrijven is het een stuk handiger om te focussen op nichepublicaties. Wil jij bijvoorbeeld een advertorial publiceren voor een hot-tub? Kijk dan eens bij lifestyle-tijdschriften. Zo weet je zeker dat je jouw doelgroep zult bereiken. Neem de tijd om goed onderzoek te doen. Om ervoor te zorgen dat jouw advertorial effectief is en potentiële consumenten bereikt, moet je verkooppunten vinden die passen bij jouw product en boodschap.
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Het is een erg belangrijke factor voor websites om hoog te scoren in Google. Het is belangrijk dat je bezoekers goed kunnen navigeren op je website. Dit heeft te maken met interne linbuilding. Een bezoeker moet makkelijk van de homepagina naar een andere pagina kunnen. Maar met interne linkbuilding kun je meer. Je kunt hiermee namelijk waarde toekennen aan een bepaalde pagina. Is je home-pagina het belangrijkst van je website? Dan kun je doormiddel van linkjes meer waarde geven aan deze pagina. Google pikt dit op en zal deze pagina ook meer waarde geven.
Linkbuilding en zoekmachines
Zoekmachines zoals Google en Bing gebruiken geavanceerde robots om het internet te scannen naar pagina’s en foto’s. Dit wordt ook wel crawlen genoemd. Deze robots zijn altijd op zoek naar de beste informatie voor een bezoeker. Tijdens het scannen worden ook de links gescand op de pagina’s en de links die naar de website verwijzen. Naast interne linkbuilding is daarom ook externe linkbuilding erg belangrijk. Het doel van een website is natuurlijk om zo hoog mogelijk in Google te komen. Om dit te bereiken, heeft je website autoriteit nodig of kwalitatieve links. Dit krijg je simpel gezegd daardat andere websites linkjes plaatsen naar jouw website. Belangrijk hierbij is de kwaliteit van de links. Dit zijn voorbeelden van kwalitatieve links:
- Een link van een website met hoge autoriteit;
- Relevante link van een site waar jouw bedrijf over gaat;
- Een nieuwssite heeft een link geplaatst naar jouw website vanuit een nieuwsbericht;
- Een sponsor of partner heeft een plek op de website beschikbaar gesteld voor jouw logo met link;
- Vanuit een externe blog is er gelinkt naar een inhoudelijk relevant artikel op jouw website;
- Een website heeft een review geschreven over jouw product en daarbij een link geplaatst naar het product.
Des te hoger de kwaliteit van de link is, des te waardevoller deze is voor Google. Je moet het eigenlijk zien als een stem. Hoe meer autoriteit de stem heeft, hoe waardevoller de link is. Als de site die naar jou linkt niks met die van jou te maken heeft dan vindt Google de link ook niet relevant. Dit zal je dan ook vrij weinig opleveren. Maar een link van een website over ondernemerschap naar een website met marketing informatie is relevant en dus ook voor Google van toegevoegde waarde. Daarnaast is een link op de website van het NRC een stuk waardevoller dan een link op de website van de lokale fietsenmaker. Wij begrijpen dat het lastig is om zomaar een link op een website met autoriteit te krijgen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven!
Een linkprofiel opbouwen
Een goed of natuurlijk linkprofiel opbouwen, is dus erg belangrijk. Maar hoe doe je dat dan? En wat is een natuurlijk linkprofiel? Voor een goed linkprofiel heb je verschillende links naar websites nodig. Links vanaf partnerwebsites, zakelijke websites, sociale media etc. Een natuurlijk linkprofiel wil dus zeggen dat er links van allerlei verschillende websites afkomen en naar allerlei verschillende pagina’s en artikelen binnen jouw website verwijzen. Daarnaast speelt de tekst waaraan het linkje gekoppeld is ook een grote rol. Dit heet de anchortekst. Google wil namelijk weten wat een link naar een andere website vertegenwoordigt. Daarom is een stuk tekst linken beter dan een domeinnaam. Ook moet je er op letten dat de links van andere websites niet allemaal dezelfde anchortekst gebruiken.
Slechte backlinks
Het is dus goed om een sterk en gevarieerd linkprofiel te hebben. In eerste instantie keek Google vooral naar de hoeveelheid backlinks die je website had, maar tegenwoordig is de kwaliteit van deze links veel belangrijker. We spreken over een natuurlijk backlinkprofiel wanneer de links op een natuurlijke manier zijn verkregen en een goede mix hebben. Helaas kun je ook slechte backlinks hebben. Hier onder een lijstje van slechte links:
- Links met een lage autoriteit;
- Links van websites die niet meer bijgehouden worden;
- Een link vanaf een website die uitsluitend gebouwd is om te linken naar andere websites (link farms);
- Spam en buitenlandse links.
5 tips voor goede linkbuilding
Llinkbuilding is dus vergaren van backlinks. Het is hierbij belangrijk dat je technieken toepast die in de ogen van Google waarde toevoegen aan jouw website. Wil je je actief gaan bezighouden met linkbuilding? Dan kun je misschien wel wat tips gebruiken. Wij geven vijf tips!
Tip 1: Vraag partners om een link naar je website
Een makkelijke manier om linkjes naar je website te krijgen, is door het gewoon te vragen. Veel bedrijven werken samen met partners. Vraag deze partners of ze een linkje van jouw site op hun website willen plaatsen. Dit wordt ook wel linkruilen genoemd. Mocht je een keer tijd over hebben, kun je op zoek gaan naar website in dezelfde branche. Vaak zullen zij in ruil voor het plaatsen van jouw link, ook hun eigen link op jouw site willen plaatsen.
Tip 2: Begin met bloggen
Een blog is een hele goede manier om meer interactiviteit te creëren. Andere websites kunnen dan namelijk verwijzen naar jouw blog of de blog kan gedeeld worden via sociale media. Op deze manier krijg je niet alleen meer links naar je website, maar ook een meer divers linkprofiel!
Tip 3: Schrijf gastblogs voor externe websites
Ook gast bloggen is een ideale manier om meer links te verzamelen. In een gastblog kan jij jouw expertise delen in ruil voor een link.
Tip 4: Vraag links aan bij relevante startpagina’s
Google hecht nog steeds veel waarde aan kwalitatief goede startpagina’s. Meld jouw website daarom aan bij een van deze startpagina’s. Wel is het handig om je aan te melden bij een startpagina die dicht bij het onderwerp van jouw website ligt. Kijk op de startpagina’s goed naar de subcategorieën en meld je alleen aan bij een categorie die bij je website past. Dit is belangrijk voor de relevantie.
Tip 5: Meld je bedrijf aan bij gratis online bedrijvengidsen
Ook bedrijvengidsen zijn erg handig voor linkbuilding. Meld je website bijvoorbeeld aan bij Yelp, Mercuriusgid of Allebdrijvenin.