Acquisitie betekenis: wat is acquisitie en welke vormen heb je?

7 minuten leestijd

In de bedrijven wereld is acquisitie erg belangrijk. Je kunt er meer klanten mee werven, je naamsbekendheid er mee vergroten en uiteindelijk je bedrijf laten groeien. Om dit te doen, is het handig om te weten wat de term precies inhoudt. Wij vertellen je wat acquisitie precies is, wat je ermee kunt, hoe je het kunt inzetten en welke vormen er zijn.

Wat is acquisitie?

Acquisitie is het verwerven en/of verkrijgen van iets nieuws. Het is dan ook het Latijn voor ‘verkrijgen’ of ‘werven’. Bij acquisitie gaat het eigenlijk bijna altijd om het verwerven of verkrijgen van nieuwe klanten of opdrachten. Het is dus een sales activiteit binnen een organisatie. Dit kunnen bijvoorbeeld uitzendbureaus of headhunters zijn, die in hun klantenbestand een passend persoon bij een vacature zoeken. Of dit kan een callcenter van een bedrijf zijn, die belt om nieuwe abonnees te werven of producten te verkopen.

Wat kun je met acquisitie?

Een bedrijf zonder klanten en opdrachten bestaat natuurlijk niet. Daarom moet je er zeker van zijn dat jouw huidige klanten geïnteresseerd zijn en vooral blijven in je product of dienst. Heb je dat gevoel niet? Of wil je je bedrijf uitbreiden? Dan is het misschien handig om naar nieuwe manieren te kijken hoe je klanten en opdrachten kunt werven. Klanten hebben tegenwoordig keus uit een enorm aanbod. Hierdoor zijn klanten steeds kieskeuriger geworden en gaat het steeds meer om wat de klant zelf wil. Dit zorgt ervoor dat jij moet gaan inspelen op de behoeftes van de klant. Focus niet zozeer op wat je product doet, maar op wat het betekent voor de afnemer. Klantenwerving is dus een samenwerking tussen de verkoopafdeling en de marketingafdeling. Als dit goed gebeurt, weet jij precies welke doelgroepen je wel en niet moet aanspreken. Zo weet je hoe je dit moet doen, wanneer je dit moet doen, waar je dit moet doen en vooral waarom je dit moet doen. Belangrijk is om geen tijd en geld te verspillen aan mensen die geen klant van jou zullen worden of aan mensen die meer tijd en geld vragen dan voor jou rendabel is.

Koude en warme acquisitie

Als we het over acquisitie hebben, dan bestaan er verschillende soorten. Zo heb je warme acquisitie, maar ook koude acquisitie. Wat betekenen deze termen precies? En waarin zit het verschil?

Warme acquisitie

Warme acquisitie richt zich op bestaande klantrelaties. Het gaat er hierom dat bestaande klanten een gerichte aanbieding krijgen. Dit kan gaan via een initiatief van de leverancier, maar het kan ook gebeuren aan het einde van een telefoongesprek met de klant. Doordat je weet wat de behoeftes, wensen en problemen zijn van je klant kun je voor hem of haar écht van waarde zijn met je aanbod. Daarbij komt dat jouw klant een gunfactor heeft richting jou. Jij hebt hem of haar al eens een gunst geleverd! Misschien heb je dit zelf ook een keer meegemaakt? Je belde voor je energierekening en kreeg vervolgens aan het einde van het gesprek een voorstel om ook anderen zaken via de energieleverancier te laten regelen. Warme acquisitie is doorgaans effectiever en leidt meestal tot een betere en langdurigere klantrelatie.

Koude acquisitie

Daartegenover staat koude acquisitie. Bij koude acquisitie is er geen sprake van een band tussen de leverancier en de potentiële klant. De potentiële klant wordt ongevraagd benaderd. Meestal gebeurt dit telefonisch, vaak naar aanleiding van een verzonden brief of e-mail. Omdat de particulieren of bedrijven de wervende partij vaak niet kennen, benaderd worden op een vervelend tijdstip of geen behoefte hebben aan het contact, wordt koude acquisitie vaak als vervelend of irritant ervaren. De methode kan daarom minder effectief zijn. Mocht je wel graag mensen willen benaderen op deze manier is het handig snel een klik met de potentiële klant te maken.

Niet op prijs gesteld

Misschien heb je dit wel eens ergens zien staan: “Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld”. Wat betekent dit? Als een bedrijf ergens een vacature heeft geplaatst, kan het zijn dat ze niet benaderd willen worden door derde partijen, zoals uitzendbureaus en headhunters. Ze willen dan niet dat deze derde partijen hun diensten gaan aanbieden en daarom plaatsen ze dit bericht erbij.

Een sterk acquisitieplan

Tip 1: deel waarde op sociale media

Hoe kun je tegenwoordig het beste potentiële klanten bereiken? Via sociale media natuurlijk! Zorg dus dat je daar met je bedrijf actief bent. Door via jouw social kanalen tips en waarde te delen, val je uiteindelijk op. Klanten kunnen op jouw pagina precies zien waar ze aan toe zijn en door je steeds groter wordende aantal volgers zien dat je betrouwbaar bent.

Tip 2: doe aan e-mailmarketing

Wekelijks waardevolle e-mails versturen en daar ook regelmatig een waardevol aanbod aan koppelen, is een goede manier van warme acquisitie. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de vorm van een nieuwsbrief. Als je het goed doet, levert het al heel snel resultaat op.

Tip 3: interactie

Bied mensen interactie met jou! Mensen die online interactie met jou hebben krijgen dan namelijk veel makkelijker een goede band met jou en je bedrijf. Interactie kan bestaan uit het beantwoorden van iemand vraag via Facebook Live of via een Webinar, maar ook reageren op vragen van klanten is een goede manier.

Tip 4: Bloggen

Maak bloggen onderdeel van je acquisitieplan. Door te bloggen kun jij aan je bestaande en potentiële klanten laten zien dat jij een expert bent op een bepaald gebied. Zo zullen er steeds meer klanten naar je toe komen!

Nieuwste over Ondernemerstips