Last Updated on: 14th juli 2020, 12:30 pm
Communicatie, dat is toch iets voor de marketingafdeling? Of misschien ook nog voor de salesmensen, die tenslotte op dagelijkse basis met klanten spreken? Dat klopt, deze twee afdelingen zijn als het goed is specialist op het gebied van communicatie, maar communiceren is meer dan hoe je met je klanten ‘praat’. Zo is interne communicatie ook een belangrijk aspect van ieders werk, en al helemaal van leidinggevenden. Daarom 5 communicatie tips voor leidinggevenden!
Wie zegt wat?
Binnen een organisatie is het belangrijk om afspraken te maken over wie wat communiceert. Intern én extern. Wat wordt er gedeeld op social media, en door wie, bijvoorbeeld? En op welke toon doe je dat? Allemaal zaken die een leidinggevende moet weten, zodat hij of zij ook weet wat er van hem/haar verwacht wordt, en zodat er gestuurd kan worden op wat medewerkers allemaal intern en extern naar buiten brengen. Oftewel, een communicatieplan is de leidraad, voor iedereen in de organisatie.
Maak je expertise duidelijk
Je kunt nog zo goed zijn in je vak als leidinggevende, maar als je dit altijd voor je houdt, weet niemand hoe goed je eigenlijk bent. Alleen, de grens om opschepper genoemd te worden, is dan al snel in zicht. Leer dus, in verbale en non-verbale communicatie, onder andere naar het management, hoe je duidelijk kunt maken dat jij de expert bent, zonder dat je arrogant wordt.
Voor iedereen die van zichzelf te bescheiden is, is dit moeilijk, maar ook voor degenen die snel overmoedig worden, kan dat lastig zijn. Vandaar:
Communiceren kun je leren
Schroom niet om om hulp te vragen als het om jouw eigen communicatie gaat. Goed communiceren kun je leren. Je kunt hier trainingen voor volgen, tot aan een master communicatie aan toe. En vergis je niet, communiceren is wat anders dan ‘vlot babbelen’, dus veel leidinggevenden hebben hier écht baat bij.
Communiceren is ook luisteren
Communiceren is niet alleen praten (zenden), maar ook ontvangen. Oftewel, luister ook aandachtig naar wat de ander te zeggen heeft. Probeer hier dan ook empathisch mee om te gaan, en je zult zien dat je een prettigere leidinggevende wordt gevonden.
Herken je eigen valkuilen
Pas als je je eigen valkuilen in communicatie kent, kun je hier aan werken. Irriteert gedrag van anderen je snel, en laat je dat gemakkelijk merken? Dat is niet altijd even handig. Hier kun je dus iets mee doen, zodat communiceren beter loopt.
En zo zijn er legio andere voorbeelden te bedenken. Ook hoger management kan vaak nog wat leren over communicatie, dus schaam je vooral niet! Dit is namelijk een continu proces waar maar weinigen écht helemaal bedreven in zijn.