Voor de veiligheid een brandwacht huren

4 minuten leestijd

Een brandwacht huren kan in veel gevallen handig zijn, zeker als je voor een bedrijf of organisatie werkt waar brandgevaarlijke werkzaamheden worden verricht. Bijvoorbeeld bij bedrijven in de maritieme of petrochemische sector. Maar het kan ook voorkomen dat de gemeente, brandweer of omgevingsdienst een bedrijf of organisatie verplicht om een  brandwacht in te zetten. Bijvoorbeeld in een situatie als een brandmeldinstallatie is afgekeurd. Als bedrijf of organisatie ben je dan verplicht m een brandwacht in te zetten totdat de brandinstallatie weer correct werkt. Je wilt dan misschien niet iemand voor vast aanstellen omdat het voor korte duur is, op die momenten is een brandwacht huren ideaal. Maar ook voor een wat langere periode, bijvoorbeeld bij een shutdown van een fabriek waar de kans op brand aanwezig is, kan een brandwacht huren een goede oplossing zijn. Maar ook tijdens evenementen is een brandwacht huren een slimme keuze.

Taken brandwacht

Waarom is een brandwacht huren handig?  Een brandwacht zorgt voor veilige werkomgeving op gevaarlijke locaties. Zo houdt hij in de eerste plaats  toezicht en kan hij onveilige (werk)situaties voorkomen. Hij is dus verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers op deze locatie. De brandwacht kan toezicht houden op verschillende plekken, bijvoorbeeld een locatie waar brandgevaarlijke werkzaamheden uitgevoerd worden of op een locatie zoals een besloten ruimte waar werknemers brandgevaarlijke werkzaamheden verrichten. Daarnaast is het de taak van een brandwacht om er voor te zorgen dat er een  duidelijke communicatie is richting de medewerkers. Is er een calamiteit? Dan is het aan de brandwacht om de medewerkers op tijd in te lichten en te vertellen wat er gedaan moet worden.

Bij het ontstaan van een gevaarlijke situatie is het de verantwoordelijkheid van de brandwacht  dat hij het gevaar ziet en (preventief) actie onderneemt zodat de veiligheid  van de medewerkers niet in het gedrang komen. Ook is het de verantwoordelijkheid van de brandwacht dat de werkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd. Daarom heeft een brandwacht ook een controlerende functie en mag hij de medewerkers aanspreken op het veilig werken. Hij kan controleren of werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen dragen of dat een organisatie alle  veiligheidsprocedures op  de juiste manier nakomt. Hij is daarom ook bevoegd om een bedrijf of de medewerkers aan te spreken als ze niet volgens de regels werken of een onveilige werksituatie creëren.

Een brandwacht huren

Heb jij tijdelijk een brandwacht nodig of heb je een locatie waar geen brandwacht is aangesteld? Dan kun je een brandwacht huren. Kies je voor een van onze brandwachten mag je er zeker van zei dat je een brandwacht huurt die goed is opgeleid en weet hoe hij of zij moet handelen in een onveilige situatie. Rijksgediplomeerde brandwachten zijn getraind om goed te kunnen handelen in een onveilige situatie, daarnaast kunnen ze een kleine brand bestrijden of kunnen ze assisteren als de brandweer komt. Professionele brandwachten zijn allemaal in het bezit van een BHV diploma en BMI beheer. Ook zijn ze vaak nog bijgeschoold op andere gebieden zoals communicatie, evacuatie of explosiegevaar waardoor ze multidisciplinair kunnen worden ingezet. Heb jij op korte termijn een brandwacht nodig? Kies dan voor een brandwacht huren en het werk kan gewoon veilig doordraaien.

Nieuwste over Ondernemerstips