Last Updated on: 14th februari 2023, 11:37 am
Je ziet het steeds vaker: mensen die voor zichzelf beginnen. En met voor jezelf beginnen bedoelen we het opzetten van een eigen bedrijf. In de meeste gevallen begint het met een eenmanszaak dat wellicht in de toekomst uitgroeit tot een groter bedrijf. Maar voor het zover is, is het goed om een aantal zaken helder te hebben wanneer je voor jezelf wilt beginnen. Hierover vertellen we jou meer in deze blog. Lees je mee?
Als je voor jezelf begint, kan er een hoop op je afkomen. Denk aan administratie, verzekeringen en uurtarieven. Allemaal punten waar je niet direct aan denkt als je voor jezelf begint. Toch is inschrijven bij de KVK vaak de laatste stap en mag je de tijd ervoor nemen om jezelf goed in te lichten voor je die stap maakt. Want eenmaal ingeschreven bij de KVK? Dan ben je ook verplicht om belastingaangifte per kwartaal te doen. Gelukkig is er online veel informatie te vinden, alles voor de zzper!
Onderzoek wat je straks wilt gaan doen
We zeiden het net al even kort. Maar het is goed om te beginnen bij het onderzoeken van wat je straks wilt gaan doen. Het is belangrijk dat je dit zo concreet mogelijk maakt. Door bijvoorbeeld een ondernemingsplan te schrijven. In dit plan zoek je precies uit hoe je straks aan klanten kunt komen en wat je straks precies wilt gaan aanbieden. Een goede start zorgt vaak voor een goede carrière als ZZP’er.
Begin met een zakelijke administratie
Vanaf het moment dat je voor jezelf wilt gaan beginnen, is het verstandig om een zakelijke administratie bij te houden. Dit houdt in dat je uren gaat bijhouden dat je aan je onderneming werkt, maar houd ook bonnetjes bij en facturen van zaken die je al hebt aangeschaft voor jouw onderneming. Dit kun je straks bij jouw eerste BTW-aangifte opgeven. De urenregistratie is nodig om aan de 24-uursnorm te komen.
Bepaal je uurtarief
Een apart onderdeel van je bedrijfsstrategie is je uurtarief, of de tarieven waarvoor je straks jouw diensten gaat aanbieden. Het is heel belangrijk dat je deze tarieven goed aanbiedt. Want op die manier zet je jezelf stevig in de markt. Bekijk ook wat andere mensen vragen binnen jouw sector. Een goed uurtarief is niet te goedkoop en ook niet te duur. Het is afhankelijk van wat je gaat aanbieden en hoe exclusief dat is.
Algemene voorwaarden en verzekeringen
Goed voorbereid beginnen betekent ook dat je jezelf juridisch goed wegzet. Dat doe je door algemene voorwaarden op te laten stellen bij een juridisch. Kopieer deze niet van iemand anders. Je wil namelijk dat al jouw persoonlijke rechten en plichten worden opgenomen in deze algemene voorwaarden. Iets waar je profijt van hebt wanneer een klant bijvoorbeeld weigert te betalen. Ook is het goed om te kijken naar verzekeringen, zoals arbeidsongeschiktheidsverzekering of een rechtsbijstand.
Schrijf je in bij de KVK
En dan als laatste stap kun je jezelf inschrijven bij de KVK. Hier kies je ook je rechtsvorm. Eigenlijk starten de meeste ZZP’ers een eenmanszaak. Die komen in juridische vorm met elkaar overeen. Vanaf het moment dat je bent ingeschreven bij de KVK ben je ook verplicht om elk kwartaal de BTW-aangifte te doen.