In Nederland is iedere zelfstandige verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Een goede zorgverzekering is ook een van de belangrijkste verzekeringen die je moet afsluiten als je zelfstandige bent. Je gezondheid komt natuurlijk op de eerste plaats, maar je moet ook het budget in het oog houden. In dit artikel bekijken we enkele factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste verzekering voor jouw situatie.
Prijs-kwaliteitverhouding
Natuurlijk hangt de prijs af van de verschillende opties die je boven op de basisverzekering wilt toevoegen. Je kan bijvoorbeeld een verzekering nemen die je contactlenzen terugbetaalt, of je neemt een orthodontie-behandeling op. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kunnen sommige van deze extra opties voordelig zijn voor jou. Daarom moet je even goed nadenken of je enkel voor de basiszorg wilt betalen, of ook extra’s nodig hebt en voor een aanvullende verzekering wilt gaan.
Er zijn verschillende sites waarop je de pakketten van de aanbieders van verzekeringen kunt vergelijken. Dit is een erg handige manier om in één oogopslag de verschillen en gelijkenissen te zien, en de prijzen te vergelijken. Het helpt je een juiste keuze te maken op basis van de prijs-kwaliteitverhouding.
Basisverzekering vs. Aanvullende verzekering
Iedereen die in Nederland woont moet over een basisverzekering beschikken, ook kinderen. In het basispakket zijn de basiszorgen inbegrepen, zoals de huisarts, apotheek, en zelfs een bezoek aan de psychiater, als deze nodig is. Je kan op de website van de Rijksoverheid in details bekijken wat er in het pakket basiszorg is inbegrepen in Nederland, bij eender welke verzekeringsmaatschappij. Deze basisverzekering kun je vervolgens aanvullen met extra’s die voor jou van toepassing zijn. Dit noemen we de aanvullende verzekering.
Eigen risico
Bij zorgverzekeringen heb je ook een eigen risico vanaf 18 jaar. Dit wil zeggen dat er een bedrag is dat je zelf moet betalen zodra je zorg afneemt. Pas wanneer het bedrag groter wordt dan dit eigen risico, springt de verzekering in. Een verzekering met eigen risico zal iets goedkoper zijn, maar afhankelijk van je situatie kan dit wel of niet een goede keuze zijn.
Het eigen risico in Nederland is minimaal €385,-, hoe hoger je eigen risico bedraagt, hoe goedkoper je verzekering wordt. Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico, zo wordt een huisarts bezoek vergoed door je zorgverzekering. Check bij je zorgverzekering welke zorg wordt vergoed buiten je eigen risico, en wat je in eerste instantie zelf moet betalen.
Verzekerd in het buitenland?
Moet je vaak op reis voor je werk? Dan moet je erop letten dat je ook in het buitenland verzekerd bent. Een ongeluk is namelijk snel gebeurd, en als je ver van huis bent is het een extra nare ervaring. Natuurlijk kan je een afzonderlijke reisverzekering afsluiten, maar het is meestal voordeliger om beide samen te voegen en dit als extra optie te kiezen in je zorgverzekering. Binnen Europa ben je meestal sowieso beschermd met je Nederlandse verzekering. Vergeet zeker niet je European Health Insurance Card (EHIC) mee te nemen wanneer je reist!
Wanneer kan je overstappen?
Ben je niet meer tevreden met je huidige verzekering, en wil je veranderen? Zorgverzekeraars hebben de verplichting om elk jaar uiterlijk op 12 november hun nieuwe premies en pakketten te publiceren. Daarna heb je als klant tot en met 31 december de tijd om eventueel over te stappen. Vergeet zeker niet je zorgverzekering op te zeggen voor 1 januari als je wilt overstappen, zo vermijd je extra kosten.
Wat is zorgtoeslag?
De zorgtoeslag is een bijdrage van de belastingdienst om het basiszorgpakket voor iedereen betaalbaar te maken. Je komt hiervoor in aanmerking als je een laag inkomen hebt, de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning en ouder dan 18 jaar bent. Het maximale inkomen voor elk kalenderjaar wordt op voorhand bekendgemaakt, zodat je de juiste aanvragen op tijd kan doen als je aan de voorwaarden voldoet.