Zelfstandige worden in België: musthaves en nice to haves

3 minuten leestijd
working in front of the computer
Photo by fauxels on Pexels.com

Deze is voor de beginners, de dromers en de nieuwelingen. Welkom in de wereld van het ondernemen! Misschien ben je nog aan het twijfelen of zelfstandige worden wel je ding is, misschien heb je de administratie al achter de rug en kan je meteen aan de slag met je eerste facturen. Hoe dan ook ben je een aantal afkortingen, termen en begrippen tegengekomen die uniek zijn voor ondernemers. Wij lichten er twee essentiële voor je uit. 

Must have: je ondernemersvingerafdruk 

Iedereen die in België een zaak start, moet dat aangeven. Dan krijg je het ondernemers- of zelfstandigenstatuut. Bij je zaak hoort een ondernemingsnummer. Dat nummer is helemaal uniek, het is als de vingerafdruk van je bedrijf. Met dat nummer kan je bijvoorbeeld teruggevonden worden in de kruispuntbank – de verzamelbank van alle ondernemingen in België. 

De meeste bedrijven zijn btw-plichtig, al zijn er uitzonderingen. De btw is de belasting op de toegevoegde waarde. Je klant betaalt deze belasting – vaak 6 of 21% – op de producten of diensten die jij aanbiedt. Eigenlijk ben jij als zelfstandige een soort administratief tussenpersoon. Eens per kwartaal doe je je btw-aangifte en toon je aan de staat hoeveel btw je ontving en hoeveel je er zelf betaalde bij onkosten voor de zaak. Het verschil stort je door naar de staat – of krijg je terug. Dit is allemaal verplicht, dus je moet een btw-nummer aanvragen van zodra je zelfstandige wordt. Zonder kan je eigenlijk niet starten. Dit nummer vermeld je op elke factuur en moet op facturen staan die je zelf betaalde.

Nice to have: een appeltje voor de dorst

Het woord zelfstandige zegt het eigenlijk zelf: je dopt helemaal je eigen boontjes. Dat zorgt voor heel wat vrijheid, maar heeft ook een keerzijde. Zo bouw je als werknemer een mooi pensioen op, terwijl je dat als zelfstandige niet doet. Het basispensioen voor zelfstandigen is eigenlijk niet voldoende om zonder zorgen van te kunnen leven – de staat gaat er eigenlijk van uit dat je als zelfstandige zelf voor een aanvullend spaarpotje zorgt. 

Om jezelf toch te verzekeren van een rustig en zorgeloos leven na het werk, kan je een VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen opbouwen. Daar begin je best zo snel mogelijk mee, want met een VAPZ geniet je van maximaal belastingvoordeel, je kan de kost ervan inbrengen én je legt een spaarpotje aan voor later. Informeer je grondig bij je ondernemersloket, want voor een aanvullend pensioen bestaan heel wat verschillende mogelijkheden, en veel hangt af van jouw specifieke situatie en inkomsten. 

Nieuwste over Ondernemerstips