Werken je medewerkers thuis? Laat zien dat je aan hen denkt!

3 minuten leestijd

Waar thuiswerken nog niet zo lang geleden binnen de meeste bedrijven iets uitzonderlijks was, iets wat mensen één dag in de week, of misschien zelfs alleen als het echt niet anders kon, deden, is het nu op veel plekken de dagelijkse realiteit. En alhoewel dat tal van voordelen heeft, kan het ook zo zijn nadelen hebben. Een veelgenoemde is het ontbreken van contact, van aanwezigheid, van verbondenheid. Waar je op de werkvloer mensen dagelijks tegen het lijf loopt, en een complimentje snel is uitgedeeld, blijft bij thuiswerken het contact vaak tot het minimaal nodige beperkt. Als directie speel je een belangrijke rol in het stimuleren van onderling contact en in het blijven tonen van waardering.

Laat iets van je horen

Als een grote groep medewerkers, of misschien wel bijna iedereen die binnen je bedrijf werkzaam is, thuis werkt, dan nemen de onderlinge contacten bijna altijd af. Met name de informele gesprekjes, de praatjes bij de koffieautomaat, worden gemist. Niemand die eens vraagt hoe je weekend was. Geen gezellige gebakjes bij een verjaardag, geen ‘even bijkletsen’. Medewerkers die langdurig niet op kantoor zijn, geven vaak aan zich minder verbonden te voelen met het bedrijf en hun collega’s. Het contact wordt minder, het gevoel van samen ergens aan werken ontbreekt.

Er zijn verschillende manieren waarop een werkgever kan proberen deze gevolgen te verkleinen. Ten eerste is het goed om regelmatig zelf contact op te nemen met de medewerkers, te laten weten dat je hen niet vergeten bent. Binnen meerdere bedrijven wordt, zeker als het thuiswerken vooral is ontstaan door de huidige situatie in de wereld, zo nu en dan een pakketje namens het bedrijf naar alle medewerkers verstuurd. Zo blijf je in beeld, en verras je hen zo nu en dan. Kies er bijvoorbeeld voor om een pakketje met mondkapjes van Maxilia, desinfectiegel en zakdoekjes te versturen, om medewerkers te stimuleren zich aan de maatregelen te houden. Doe er echter ook iets leuks bij, of iets lekkers, dat maakt zo’n pakketje een stuk gezelliger. Wordt het winter? Laat dan goede mutsen bedrukken en daag medewerkers uit iedere dag een lekker eind te gaan wandelen.

Zorg voor onderling contact

Als contact tussen medewerkers zoveel mogelijk moet worden vermeden, is het eveneens aan de werkgever om te stimuleren dat er wel verbondenheid blijft. Zorg ervoor dat mensen elkaar niet alleen over werkzaken, maar ook informeel kunnen spreken, zoals dat ook op de werkvloer gebeurt. Organiseer bijvoorbeeld iedere dag een lunchmoment, waarop medewerkers in kunnen bellen om van achter hun laptop samen te lunchen. Een prima moment om even bij te praten. Het zijn dit soort kleine dingen die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich, ook op afstand, verbonden blijven voelen met het bedrijf en met elkaar.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips