Circulaire economie en de noodzaak daarvan

3 minuten leestijd

Duurzaamheid kent geen tijd? Nou, als er al een tijd was, dan was dat nu! Zeker wanneer je ziet hoe bedrijven al volop moeite doen om met het milieu mee te denken.

Hal18 is zo’n onderneming. Dit Friese bedrijf bestaat al sinds 2002 en is op het moment van schrijven, toevallig genoeg, 18 jaar. Hier vind je de mooiste meubelen voor jouw eigen kantoor. En ja, ook voor de ‘werkvloer aan huis’, aangezien we niet meer om het nieuwe normaal heen kunnen. En dat bestaat in de bedrijfswereld vooral uit thuiswerken. Maar het perfect en ongestoord kunnen functioneren is voor jouw werknemers en jouzelf natuurlijk erg belangrijk. En het milieu moet zo min mogelijk belast worden.

Twee compleet verschillende zaken? Dachten we niet! Vooruitstrevende bedrijven als Hal18 richten zich namelijk op de circulaire kantoorinrichting waarin milieu en duurzaamheid samenkomen.

Maar wat is een circulaire kantoorinrichting dan precies?

Dat is een hele goeie vraag! In principe houdt circulaire kantoorinrichting niets meer of minder in dan het optimaal benutten van aanwezige materialen, zodat er geen grondstoffen hoeven te worden aangeboord. Waarom zou je bijvoorbeeld compleet nieuwe bureaustoelen en tafels moeten fabriceren terwijl er nog genoeg van dergelijke kantoormeubelen bestaan die nog perfect functioneren en er als nieuw uitzien? Je hebt vast wel eens gehoord van de uitspraak: if it ain’t broke, don’t fix it. Deze woorden zijn nog nooit zo waar geweest als vandaag de dag.

Ook Hal18 weet dit maar al te goed. Zo bouwen ze vliegtuigzetels om naar nieuwe bureaustoelen. Geen enkele innovatieve productiemethode die werkt om van iets ouds iets nieuws te maken laten deze experts aan zich voorbij gaan! Hier zijn verschillende termen voor, zoals refurbishing en recycling. Een andere actuele term is upcycling, waarmee het creëren van iets nieuws van oudere materialen, wordt bedoeld. Hiermee maken we onze wereld een stukje mooier en beter… met hulpmiddelen en materialen die al bestaan!

Waarom zijn we zo met de circulaire economie bezig?

Kort gezegd, omdat het moet! Dat is niet een ambitieuze doelstelling van enkele commerciële partijen. Nee, Nederland moet in 2050 volledig circulair zijn. Hiermee wil de regering een groot probleem het hoofd bieden, namelijk dat natuurlijke grondstoffen zienderogen in aantallen afnemen. Bovendien wordt er een torenhoge ‘afvalberg’ geproduceerd. Om de druk op het milieu te minimaliseren en de afvalberg te reduceren, mag er dus geen restafval meer worden geproduceerd; in plaats daarvan worden al deze materialen verwerkt in nieuwe producten! Hal18 loopt al een tijdje op ze zaken vooruit en is in staat om ruim 80% van al het aangeleverde materiaal een nieuw leven te geven.

Hoe draag jij je steentje bij?

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips