Veel bedrijven lopen ertegenaan: de productie moet eigenlijk omhoog, maar de kosten omlaag. En die kosten bestaan traditioneel veelal uit loonkosten. Door concurrentie uit bijvoorbeeld Oost-Europese landen, waar de lonen lager liggen, wordt die noodzaak steeds groter. Automatisering is dan eigenlijk de enige echte oplossing. Maar hoe doe je dat in een omgeving waar je al jaren met specialisten werkt, zoals lassers? Een lasrobot kan uitkomst bieden. Wat een lasrobot precies is en wat die allemaal kan, leggen we je graag uit.
Wat is een lasrobot?
Een lasrobot is eigenlijk geen volledige robot zoals we die kennen uit films, maar is meer een robotarm. En niet verrassend, een lasrobot kan laswerkzaamheden uitvoeren. De robot wordt door een computer aangestuurd en kan volledig zelfstandig standaard, voorgeprogrammeerde laswerkzaamheden uitvoeren. De robotarm bestaat meestal uit een arm die zich vrijwel altijd om 6 assen kan bewegen. Aan het uiteinde van de arm bevinden zich dan de laselektroden.
Wat kan een lasrobot?
Lasrobots zijn niet nieuw. Ze werden voor het eerst gebruikt in de jaren ’60 en zijn sinds de jaren ’80 steeds meer in opkomst. Maar liefst 20% van alle robots die in de industrie gebruikt worden, zijn lasrobots. Ze worden vooral gebruikt in de auto-industrie, maar ook in de overige metaalbewerkingsindustrie wordt het nut van een lasrobot steeds meer ingezien.
De meeste lasrobots worden gebruikt bij punt- en booglassen. Bij zo’n 80% van de lasrobots wordt MIG/MAG-lassen, een vorm van booglassen, toegepast. Het voordeel van deze methode is dat er geen voor- of nabehandeling nodig is en in alle posities kan worden toegepast. Dat maakt dat het goed te automatiseren valt en daarmee ook relatief goedkoop te doen is.
De voordelen van het inzetten van een lasrobot zijn onder andere:
- minder risico’s op ongevallen;
- gemakkelijk hoge snelheden te halen;
- grote precisie;
- geschikt voor productiewerk van grote aantallen.
Wel is de apparatuur kostbaar maar dat is een eenmalige investering, en heb je voor elke las aparte software nodig. Maar de techniek staat niet stil, dus het programmeren wordt steeds gemakkelijker, waardoor de lasrobots eenvoudiger in te zetten zijn bij vele processen. Bovendien komen er langzaamaan ook meer zelflerende lasrobots op de markt, die zijn eigen lasprogramma instelt aan de hand van een scan die vooraf gemaakt wordt. Lasrobots worden dus steeds meer ingezet, en dat is niet zo vreemd!