Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. Het aantal zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel, ook wel eenmanszaken genoemd, stijgt de afgelopen jaren. Voor jezelf werken kan heel leuk en fijn zijn, het geeft enorm veel vrijheid en je kunt datgene doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Waar je als zzp’er wel op moet letten is dat je veel dingen zelf moet regelen, van pensioen tot BTW-aangifte maar ook je verzekeringen. Zo ben je privé al verzekererd voor wettelijke aansprakelijkheid, maar die betaalt niet uit als jij beroepsmatig schade aan een ander toebrengt. Daarvoor heb je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor nodig. Vandaag nemen we je mee in de wereld van de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers: wat dekt dit bijvoorbeeld allemaal?
Fouten maken is menselijk
Een Aansprakelijkheidsverzekering in het algemeen biedt je een dekking voor een fout die je maakt en een ander schade toebrengt. Een autoverzekering is een vorm van aansprakelijkheidsverzekering, de basis is dan dat je verzekerd bent voor schade die door jouw toedoen met jouw auto gemaakt wordt (bijvoorbeeld door een aanrijding). Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering keert uit als jij een ander per ongeluk schade toebrengt, buiten schade met je auto of vanuit de uitoefening van je beroep. Oftewel, voor de (kleine) ongelukjes in het leven.
Als je in loondienst werkt, is jouw werkgever verzekerd voor fouten die jij als werknemer maakt. Mocht er opzet in het spel zijn, dan kan je werkgever de kosten wel op jou verhalen. Een zelfstandig ondernemer, ook wel zzp’er genoemd, heeft geen werkgever die voor hem of haar verzekerd is. Daarom kun je dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?
Als je je verzekert voor zzp aansprakelijkheid, ben je verzekerd voor de financiële gevolgen die een beroepsfout of verkeerd advies bijvoorbeeld met zich meebrengen. Dit onderdeel van de aansprakelijkheidsverzekering heet beroepsaansprakelijkheid. Stel, je bent architect en hebt een rekenfout gemaakt waardoor de bouw van een project wekenlang stil komt te liggen. Je opdrachtgever heeft hierdoor een financiële domper en zal dit op jou verhalen. Dit kan flink in de papieren lopen, en met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je hier dan voor gedekt.
Een ander onderdeel van de aansprakelijkheidsverzekering is de bedrijfsaansprakelijkheid, waarmee je kosten dekt die op een andere manier zijn ontstaan tijdens je werk. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een kop koffie over de laptop van je klant, of het van de tafel stoten van diezelfde laptop, waardoor deze kapot gaat en er dus kosten zijn. Of als jij met een steiger een ruit kapot tikt. Dit zijn schades die, als je ze als privépersoon maakt, gedekt worden door je aansprakelijkheidsverzekering. Als je ondernemer bent, worden deze gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheid.
Is de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers verplicht?
In principe is de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers niet verplicht. Voor sommige beroepsgroepen, zoals financieel adviseurs, architecten, advocaten en notarissen stelt de beroepsvereniging een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wél verplicht. En veel opdrachtgevers nemen in het contract op dat je als zzp’er verzekerd moet zijn voor eventuele schade. Het is dus aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je zzp’er bent, je weet tenslotte nooit wat er kan gebeuren. Fouten maken is menselijk en een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, en daar kun je dan al snel aansprakelijk voor worden gesteld.