Last Updated on: 10th mei 2024, 09:43 am
Ondernemers werken vaak jaren aan hun bedrijf. Ze starten met een idee en bouwen dit stapsgewijs uit om groei te realiseren. Daar zitten vaak de nodige bloed, zweet en tranen aan verbonden. Dat klinkt voor de meeste ondernemers herkenbaar, nietwaar?
Maar er komt een tijd dat de focus verlegd wordt naar een verkoop van het bedrijf. De vraag is echter: wanneer is de tijd rijp voor een verkoop en hoe weet je of dit het juiste moment is?
Op welk moment je bedrijf verkopen?
Hoe herken je nu het signaal dat jij als ondernemer klaar bent om je bedrijf te verkopen? Er zijn meerdere momenten waarop een ondernemer dit belangrijke besluit kan nemen. Het spreekt voor zich dat wanneer de pensioengerechtigde leeftijd in zicht komt, mensen geneigd zijn om het rustiger aan te doen.
Maar naast het naderende pensioen kunnen ook andere aspecten een rol spelen:
- Je wil ondernemen in plaats van managen: naarmate je bedrijf groeit, verandert ook jouw rol als ondernemer. Waar je in de beginfase juist aan het pionieren en ondernemen bent, ben je binnen een groter bedrijf meer bezig met processen, politiek en het managen van mensen. De uitdaging en het avontuur verdwijnen naar de achtergrond. Door te verkopen ontstaat die ruimte weer.
- Je wil de toekomst van het bedrijf veiligstellen: een overname door een strategische koper (vaak een groter bedrijf of investeringsmaatschappij) zorgt ervoor dat je de continuïteit van je bedrijf kan waarborgen. De toekomst voor het bedrijf en je medewerkers is daarmee verzekerd. En daarmee ook een last van jouw schouders af.
- Je wil zelf meer rust, ruimte en vrijheid: als ondernemer ben je dag en nacht bezig en betrokken bij je bedrijf. Maar het kan zijn dat je meer tijd aan andere zaken wil besteden. Vanwege ziekte, arbeidsongeschiktheid of dat je simpelweg meer tijd met je naasten wil doorbrengen. Het kan zijn dat je aandacht verschuift waardoor ondernemen niet meer de hoogste prioriteit heeft.
- Je wil je vermogen uit laten betalen: jarenlang heb je aan je bedrijf gewerkt en waarde opgebouwd. Het kan interessant zijn om deze waarde te verzilveren zodat het vermogen ook daadwerkelijk op je bankrekening komt te staan.
Een intensief proces
Je bedrijf overdragen aan een ander is in de basis een proces dat enige tijd in beslag neemt. Een ondernemer zal namelijk in eerste instantie aan het idee moeten wennen. Dat speelt zich af in het hoofd van de ondernemer, wellicht zal hij of zij dit bespreken met enkele vertrouwelingen. Een tip die we kunnen geven: het is slim om op tijd te starten met oriënteren zodat je een beter beeld krijgt bij wat een bedrijfsverkoop inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Een bedrijf verkopen heb je niet binnen enkele dagen, weken of maanden gerealiseerd.
Je bedrijf verkoopklaar maken
Voordat je jouw bedrijf daadwerkelijk kunt verkopen is het raadzaam om je onderneming klaar te maken voor een mogelijke verkoop. Dit betekent dat je alle processen in je bedrijf gaat optimaliseren, zodat je bedrijf aantrekkelijk wordt voor potentiële kopers. Dit zijn een aantal punten om rekening mee te houden:
- Zorgen dat het bedrijf door blijft draaien.
- Verbeteren van de balans en winstverliesrekening.
- Zorgen dat het bedrijf minder afhankelijk wordt van jou als ondernemer.
- Optimaliseren van de juridische en fiscale structuur.
- Acties uitvoeren waardoor je onderneming meer waard wordt.
Je onderneming verkoopklaar maken start vaak al enkele jaren voor de uiteindelijke verkoop. De sleutel ligt bij op tijd beginnen en slim doorvoeren van de juiste verbeteringen. Zaken waar overnameadviseurs je van begin tot eind bij kunnen helpen. Zij begeleiden je onder meer om de waarde van je bedrijf te verhogen. Daarnaast helpen zij bij het vinden van de juiste koper en zorgen zij dat het verkoopproces goed doorlopen wordt. De overnameadviseurs van Adagium begeleiden je in dit traject en zorgen dat er een hoge verkoopopbrengst en geschikte voorwaarden gerealiseerd worden.
Want: je bedrijf verkopen draait niet alleen om het behalen van een zo’n hoge mogelijke opbrengst. Alhoewel veel mensen dat in eerste instantie wél denken. Er kunnen namelijk ook andere zaken spelen die van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een goede overnamekandidaat, het verzekeren van de toekomst van je onderneming of het vaststellen van overige afspraken, voorwaarden en bepalingen. Laat je in ieder geval bijstaan door kundige adviseurs.