/

Verhoog je winst: belastingvoordelen voor (startende) ondernemers

4 minuten leestijd

Als startende ondernemer ben je druk bezig met het opbouwen van je bedrijf, maar laten we eerlijk zijn, belastingen zijn niet bepaald het meest boeiende onderwerp. Toch zijn er enkele handige strategieën die je kunt toepassen om geld te besparen en je bedrijf financieel gezond te houden. We hebben het over belastingaftrekposten – een vorm van ondersteuning vanuit de overheid waarmee je een deel van je winst kunt behouden. Hieronder benoemen we vier belangrijke aftrekposten die je als startende ondernemer niet over het hoofd mag zien.

1.   Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een fiscaal voordeel waarbij je een deel van je winst mag aftrekken voordat je belasting betaalt. Dit is vooral gunstig voor startende ondernemers, aangezien het hen helpt om hun belastingdruk te verlagen. Maar let op, want om in aanmerking te komen dien je minstens 1.225 uur per jaar te besteden aan je onderneming. Het voldoen aan dit urencriterium kan resulteren in een aantrekkelijke beloning voor je harde werk.

2.   Mkb-winstvrijstelling

Hoewel de term misschien ingewikkeld lijkt, is de mkb-winstvrijstelling eigenlijk vrij simpel.

Het komt erop neer dat je een deel van je winst mag houden voordat je belastingen betaalt.

Momenteel bedraagt dit deel 13,31% van je winst na aftrek van andere belastingvoordelen. Dit biedt ondernemers een kans om flink wat geld te besparen, vooral als ze een aanzienlijke winst maken.

3.   Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een fiscale stimulans die ondernemers aanmoedigt om te investeren in bedrijfsmiddelen. Het idee is vrij simpel: wanneer je investeert in bijvoorbeeld machines, apparatuur of nieuwe computers voor je bedrijf, kun je een deel van deze kosten aftrekken van je belastingen. Er bestaan verschillende vormen van investeringsaftrek:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): voor investeringen in bedrijfsmiddelen, waardoor ondernemers minder belasting betalen.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA): voor energiezuinige investeringen, waarmee ondernemers een deel van de kosten kunnen aftrekken van hun belastbare winst.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA): voor milieuvriendelijke investeringen, waarmee ondernemers een deel van de kosten kunnen aftrekken van hun belastbare winst. Deze regelingen belonen ondernemers voor hun investeringen in de groei en ontwikkeling van hun bedrijf.

4.   Startersaftrek

De startersaftrek is een extra belastingvoordeel speciaal ontworpen voor beginnende ondernemers. Als je al in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek, kan de startersaftrek je nog wat extra financiële ruimte bieden. Het bedrag van deze aftrek wordt jaarlijks vastgesteld en kan een fijne aanvulling zijn op je belastingvoordelen als startende ondernemer. Het loont dus zeker om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

Naar een gezonde financiële toekomst

Nu heb je dus een aantal handige strategieën tot je beschikking om je bedrijfsfinanciën een boost te geven. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat belastingregels vaak behoorlijk ingewikkeld kunnen zijn. Het is daarom verstandig om een ervaren boekhouder te raadplegen die je kan helpen om alle fiscale voordelen te benutten waar je recht op hebt. Met deze professionele begeleiding kun je met vertrouwen bouwen aan een financieel gezonde toekomst voor je bedrijf. Veel succes en geniet van het ondernemerschap!

Nieuwste over Blog