SEO voor zelfstandig ondernemers

5 minuten leestijd

Last Updated on: 16th augustus 2022, 01:41 pm

Ben jij zelfstandig ondernemer en wil je beter gevonden worden in Google? Vindbaarheid is waar het online verhaal begint voor jouw onderneming. Het zou toch fantastisch zijn om doorlopend nieuwe klanten en leads te blijven ontvangen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen!

In dit artikel zullen we uitleggen wat SEO is en hoe jij het voor jouw bedrijf kunt toepassen om doorlopend organische traffic naar je website te genereren.

Laten we bij het begin beginnen.

Wat is SEO eigenlijk?

SEO is de afkorting van “Search Engine Optimization”. Het betekent dat je de website van je onderneming optimaliseert om beter gevonden te worden in Google. De meeste mensen die op zoek gaan naar het product of de dienst dat je aanbied, beginnen hun zoektocht op Google, zoals in het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld:

Stel: je hebt een autoverhuurbedrijf en de zomertijd is weer aangebroken. In de vakantiedagen gaan mensen er graag tussenuit. Ze gaan een paar dagen op vakantie of willen een roadtrip maken.

De kans is groot dat zo’n persoon wil weten wat een roadtrip auto huren kost. De persoon in kwestie maakt gebruik van Google om er snel achter te komen wat het kost om een roadtrip auto te huren. In de zoekbalk van Google typt hij in: “Roadtrip auto huren kosten”. Dit noemen wij het “keyword”. De persoon komt nu terecht op de eerste resultaten pagina van Google. Dit noem je de SERP (Search Engine Result Page). Hoe hoger jouw bedrijf scoort  in de SERP, hoe meer traffic (verkeer naar je website) een keyword oplevert.

Met SEO zorg jij dat jouw onderneming beter scoort in Google en dus hoger komt in de SERP. Natuurlijk ga je altijd voor die nummer één positie, want dat levert de meeste klanten op.

Hoe werkt SEO?

Google bepaald hoe waardevol, relevant en gebruiksvriendelijk een webpagina is aan de hand van zogeheten ranking factors. Nu hoor ik je denken “maar hoe komt Google dan aan die informatie”. Dat brengt ons op het volgende onderwerp:

Indexeren en posities bepalen

Vóórdat Google je positie kan bepalen, moet jouw webpagina eerst voorkomen in de database van Google. Daarvoor heeft Google bots die ook wel crawlers of spiders worden genoemd. Deze Crawlers zijn overal te vinden op het internet en verzamelen data over o.a. jouw webpagina’s. Die data nemen ze mee en dragen ze over aan de database van Google. Deze gebeurtenis noemen we binnen de SEO indexeren. Alléén als de pagina’s van je website geïndexeerd zijn, kan Google de waarde en de relevantie ervan bepalen.

De belangrijkste taken van Google zijn dus: pagina’s indexeren en de posities bepalen.

Welke ranking factors hebben invloed op je positie?

Nu Google gegevens heeft over jouw website, is het zijn volgende taak om de kwaliteit, de relevantie en de gebruiksvriendelijkheid van je webpagina te bepalen. Daarbij vind Google een aantal dingen enorm belangrijk. Hieronder een paar voorbeelden:

  • De kwaliteit van de content op je website
  • Het gebruik van de juiste keywords
  • Relevante Interne links en externe links op en naar je website
  • De pagespeed (laadsnelheid) van je webpagina’s
  • De gebruiksvriendelijkheid van je website. (Leesbare teksten, snelle laadsnelheid, duidelijke structuur)
  • De activiteit op je website (post regelmatig nieuwe content).

In totaal zijn er een paar duizend factoren die Google meeneemt in de beoordeling. Deze dingen worden steeds geavanceerder. Zo is Google in staat om te lezen wat er met een tekst bedoeld wordt en hoe een tekst geïnterpreteerd kan worden. Google is dus een semantische zoekmachine.

De 3 pilaren van SEO

Om wat handvaten te geven aan het geheel, kun je SEO verdelen in 3 pilaren.

  • Content
  • Linkbuilding
  • Site techniek

Als je doorgaans aan deze dingen blijft werken, stijgt je website in Google.

Conclusie

SEO is niet in één dag te leren. Er komt veel bij kijken en dat kan redelijk intimiderend zijn als je er net mee begint. Maak je geen zorgen! Focus je op waar het écht om gaat. Jouw klanten. Zorg dat je content schrijft om hun vragen te beantwoorden, zorg voor een goed werkende website en maak het makkelijk voor ze om te navigeren door je website heen met behulp van menu’s categorieën en interne links. Dan kom je echt al een heel eind met SEO!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Internet Marketing