Een levenstestament is extra belangrijk voor ondernemers

3 minuten leestijd

Als zelfstandige dien je over meer zaken na te denken dan iemand die onder contract staat bij een werkgever. Door een druk bestaan is het daarom niet ondenkbaar dat je af en toe iets over het hoofd ziet. Via websites zoals deze worden ondernemers geïnformeerd en maken ze gebruik van handige tips. In dit blog besteden we aandacht aan het levenstestament. Het blijkt namelijk dat een groot deel van de ondernemers in Nederland hier geen gebruik van maken. Terwijl het juist voor hen extra waarde heeft. 

  1. Wat is een levenstestament precies?

Je keek waarschijnlijk wat verbaasd op toen je het woord “levenstestament” voor het eerst hoorde. Want een testament is toch juist voor nadat je bent overleden? Dat klopt, maar het levenstestament treedt in werking terwijl je nog leeft. Het betreft omstandigheden waarin je zelf niet in staat bent om belangrijke beslissingen te nemen. Vaak is een medische aandoening de oorzaak. Via het levenstestament geef je vooraf aan wat je wel of niet toestaat in specifieke situaties. Er staan allerlei bepalingen in. Sommigen hebben invloed op je persoonlijke leven, de medische behandelingen die je ontvangt of je onderneming. 

Meer weten? Lees dan alles over het levenstestament en vind een betrouwbare en betaalbare notaris bij jou in de buurt. 

  1. Het extra belang van een levenstestament voor zelfstandigen

Als ondernemer heb je veel tijd en energie in je bedrijf gestoken. Het zou zonde zijn wanneer alles wat je hebt opgebouwd in het water valt als jouw leiding een periode wegvalt. In het levenstestament geef je aan wie de leidinggevende in jouw plaats is. Vanzelfsprekend doe je dat in overeenstemming met de beoogde kandidaat. Kies dus iemand die je helemaal vertrouwt en over de nodige kennis beschikt om binnen jouw vakgebied verantwoord te handelen. Een levenstestament opstellen kost je slechts een bezoek aan de notaris. Dat is absoluut de moeite waard wanneer de bepalingen jouw onderneming redden. 

  1. Dit zet je verder allemaal in je levenstestament

Het levenstestament bestaat uit een heleboel onderdelen. Je bepaalt helemaal zelf welke je wel of niet gebruikt. Geef bijvoorbeeld iemand het recht om in je huis te wonen. Verder bepaal je wat er met je binnen- en buitenlandse vermogen gebeurt. De mogelijkheid om een levenstestament op te stellen is een onderdeel van de vrijheid die wij in ons land genieten. Maak er dus gebruik van, zeker als ondernemer. Je krijgt een hoop terug voor een klein beetje tijd en moeite. Hopelijk hoef je nooit gebruik te maken van je levenstestament. Maar het is wel prettig om in de wetenschap te leven dat je iets hebt om op terug te vallen tijdens moeilijke tijden. 

Nieuwste over Blog