Last Updated on: 27th december 2022, 12:04 pm
Je bent van plan om personeel in dienst te nemen? Dan is het goed om je aan te melden als werkgever bij de belastingdienst. Maar daarnaast komen er nog een aantal dingen kijken bij het aannemen van personeel.
Het aannemen van personeel gaat eigenlijk altijd samen met een overschot aan werk. Jij bent meer en meer aan het groeien met jouw onderneming. Op dit moment wordt de stap groter Eerst begint het met het werken met zelfstandig ondernemers, maar omdat deze behoorlijk duur zijn wil je gewoon vaste werknemers. Bij het aannemen van vaste werknemers komt meer administratie kijken. Zo zal je moeten denken aan een jaarrekening maken voor extra personeel, maar ook belangrijke arbeidsvoorwaarden. Hier moet je op letten:
Arbeidsvoorwaarden vastleggen
Je komt er niet meer vanaf met mondelinge afspraken. Vanaf nu zal je toch echt contracten moeten opstellen. Dit wordt ook wel een arbeidsvoorwaarde genoemd. Een gesprek hierover met een nieuwe werknemer is heel normaal. Zo ga je bijvoorbeeld praten over voorwaarden als salaris, maar ook over de werktijden en het vakantiegeld. Soms worden er ook secundaire voorwaarden vastgelegd wanneer een werknemer bijvoorbeeld bonussen kan krijgen.
Administratie goed regelen
Waarschijnlijk ga jij van zelfstandige overstappen naar een bedrijf met werknemer. Dan moet je hier ook je administratie op aanpassen. Zo geldt dat jij loon van deze werknemer goed richting de belastingdienst moet doorgeven. Salarisadministratie uitbesteden is heel normaal wanneer jij werknemers aanneemt. Juist omdat er veel meer bij komt kijken dan alleen de ‘’normale’’ werkzaamheden. Je wil zo veel mogelijk bezig zijn met de werkzaamheden waar je goed in bent.
Pensioen voor jouw personeel
Als werkgever ben je verplicht om voor je personeel een pensioenregeling te treffen. Vaak is er een pensioensregeling voor iedere bedrijfstak en sector. Zo’n fonds zorgt er vaak voor dat het pensioen gewaarborgd wordt zodat een werknemer ook krijgt wat hij verdient wanneer hij met pensioen gaat. Een adviseur weet hier vaak meer over te vertellen.
Identiteit van de werknemer
Niet onbelangrijk is om te weten wie je voor je hebt. Zo kan het nog weleens voorkomen dat mensen zich anders voordoen dan wie ze zijn. Ze pochen met opleidingen en vertellen dat ze heel iemand anders zijn. Hier kom je misschien wel nooit achter als werkgever. Controleer daarom de gegevens van de persoon dat je wil gaan aannemen. Vraag om rapporten en vraag ook gegevens aan bij de school waar hij/zij heeft gestudeerd. Als werkgever kan je dit gewoon opvragen met toestemming van de werknemer. Zo kom je nooit voor verassingen te staan.
De goede werkgever
Je kan ingeschreven staan als werkgever, maar dat betekent niet gelijk dat jij een goede werkgever bent. Wat maakt het nu voor werknemers dat ze zich gewaardeerd voelen of langer voor je aan het werk willen? Dit heeft alles te maken met hoe jij je als werkgever gedraagt. Geef jij bijvoorbeeld regelmatig cadeaus aan je werknemers, of organiseer jij gezellig vrijmibo’s? Een goede werkgever zorgt naast salaris ook voor de juiste werkomstandigheden. Hierdoor zullen werknemers met plezier lange tijd bij jouw onderneming blijven werken.