Ondernemers tips over businessgroei

3 minuten leestijd

Onlangs hoorden we nog een nog een beginnend ondernemer zeggen dat hij het zich aantrok dat zijn ex-partner zei dat ondernemen geen goed plan was. De beginnend ondernemer had zich in ongeveer 3 jaar tijd opgewerkt tot iemand die nog geen bakken met geld verdiende, maar zich al wel helemaal kon bedruipen. Al wel een vrijstaand bad, maar nog geen vrijstaand huis. Als er één advies is dat je je meteen ter harte moet nemen is dat je alleen tips moet aannemen van mensen die zelf een bewezen track-record hebben. Daarom hier enkele ondernemers tips, tips van echte ondernemers voor beginnend ondernemers.

Tips van Tony Robbins

Als er één ondernemer is die zeer enthousiast tips geeft over starten met je bedrijf en groeien en tegelijkertijd ook een memorabele track-record heeft, dan is het wel Tony Robins.  Tony Robbins is een Amerikaanse spreker, coach en schrijver. Hij schreef diverse boeken, waaronder Unlimited Power en Awaken the Giant Within. Tony heeft ook zeer bekende leiders gecoacht, waaronder George Bush en Bill Clinton.

Tony heeft onder andere deze tips voor het starten en groeien met je bedrijf:

Realiseer je dat je er al bent, je bent al die geweldige ondernemer. Die resultaten zullen daardoor komen. Niet dat je daar niets voor hoeft te doen, maar het punt is dat je mentale vertrekpunt goed moet zijn. Het gegeven dat je al die ondernemer bent.

Het gaat om je why, waarom wil je iets doen? Dit is iets dat veel mensen in het begin te pragmatisch op papier zetten of in hun hoof hebben. Het is belangrijk dat je voelt in plaats van denkt over wat je wilt. Een oefening die daarbij kan helpen, vaak werkt dit trouwens het beste met een coach: steeds bij elk antwoord van de why weer vragen naar de ‘why’. Dus dan begin je met bijvoorbeeld ‘waarom wil je ondernemer zijn?’ Daar geef je antwoord op en bij dat antwoord stel je weer de vraag ‘waarom’?.

Nog een tip: begin stapje voor stapje en concreet. Bijvoorbeeld: deze maand wil ik één klant. Daarbij is een belangrijke quote van Tony ‘love is the real currency of business in my opinion.’ Neem dit mee in je bedrijf. Laat daarbij een telleurstelling je niet breken, maar je motiveren. Je moet niet een ander willen zijn, je wilt jezelf zijn. Hij zegt ook vertrouwen te hebben in God en dat jij jouw deel moet doen. Voor God kan je desgewenst invullen het universum of iets anders wat voor jou werkt. Het punt is dat mensen vaak vanuit angst reageren en dat is veelal geen goed vertrekpunt voor een ondernemer. Heb vertrouwen.

Nieuwste over Ondernemerstips