Waarom zou je moeten kiezen voor metaal?

4 minuten leestijd

Metaal is een materiaalsoort dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor allerlei toepassingen. Het is sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken, wat het tot een ideale keuze maakt voor veel verschillende doeleinden. Maar wat zijn de redenen waarom je zou moeten kiezen voor metaal? En wat voor toepassingen zijn er? Lees hier alles over in dit artikel.

Soorten metaal

Er zijn veel verschillende soorten metaal, zoals bijvoorbeeld ijzer, staal, aluminium, koper en zink. Elk van deze metalen kenmerkt zich door unieke eigenschappen. Dit maakt elk soort metaal ook geschikt voor verschillende producten. Ijzer bijvoorbeeld is sterk en goedkoop, wat het ideaal maakt voor het maken van gereedschap en bouwmaterialen. Staal daarentegen is nog sterker en duurzamer dan ijzer. Daarom wordt staal vaak gebruikt voor het maken van auto’s en gebouwen. Aluminium is zowel licht als sterk. Dit maakt het materiaal ideaal voor de productie van drinkflessen en vliegtuigen. Koper is een goede geleider van elektriciteit en wordt daarom vaak gebruikt voor elektrische kabels. Zink is bestand tegen roest en zie je daarom vaak terugkomen in daken van gebouwen.

Toepassingen

Metaal is een veelgebruikt materiaalsoort en komt in allerlei vormen en maten voor. Het wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, van het maken van gereedschap tot het bouwen van grote constructies zoals bruggen en gebouwen. Maar je kunt ook bijvoorbeeld denken aan een display van metaal dat voor iedere branche praktisch is. Deze displays zijn volledig op maat verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan communicatie displays, presentatiedisplays, reclamedragers, winkelinrichting displays, baliedisplays, etc. Voor iedere branche is er wat wils! Bovendien kun je ook metalen draadmanden aanschaffen , zoals een stapelmand of een inhangmand. Deze worden toegepast in supermarkten, bouwmarkten en diverse retail winkelketens. Dit is ideaal als artikelen in het assortiment niet zelfstandig kunnen staan. Of als deze artikelen niet eenvoudig te stapelen zijn. Een stapelmand of een inhangmand is dan de perfecte oplossing. Op deze manier presenteer je jouw producten op een nette en overzichtelijke manier in een winkel(stelling).

Voordelen

Er zijn meerdere redenen waarom metaal zo populair is. Allereerst is het een erg sterk en duurzaam materiaal. In deze tijd is het belangrijk van groot belang om te letten op duurzaamheid. Een materiaal is duurzaam wanneer je voor een lange termijn hier gebruik van kunt maken. Metaal is onder andere ook duurzaam omdat het bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat het materiaal jarenlang mee kan gaan. Omdat metaal sterk en duurzaam is, wordt het vaak gebruikt in de bouw Ten tweede is metaal goed te bewerken. Metaal als materiaal kan namelijk gemakkelijk worden gesmeed, gelast, gebogen en gevormd. Vandaar dat je metaal kunt krijgen in allerlei vormen en maten. Bovendien kan metaal op verschillende manieren worden afgewerkt. En voorziet dan ook in veel verschillende behoeftes. Metaal is daarnaast een goede geleider van elektriciteit en warmte. Dit maakt metaal geschikt voor onder andere elektronica. Omdat metaal een goede hittegeleider is, kan het warmte snel afgeven of opnemen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het koken op een gasfornuis. Met metaal wordt hitte snel opgenomen door de pan.

Nieuwste over Topondernemers