Last Updated on: 28th september 2021, 10:52 am
Vandaag de dag kunnen we niet meer heen om de opwarming van de aarde. En daardoor zit er maar één ding op: we moeten verduurzamen. Niet alleen thuis, máár ook op ons werk. In het logistieke vastgoed zien we steeds meer verduurzaming. In deze blog vertellen we jou hier meer over!
Als we het hebben over logistieke vastgoed hebben we over meer dan alleen een schakel in de keten. Denk aan magazijnen, distributiecentra en warehouses. Een plek waar goederen samenkomen, waar producten worden opgeslagen of waar pakketten worden ingepakt. Hoe worden deze plekken steeds groener?
Collectief gezien kunnen bedrijventerreinen natuurlijk goed samenwerken aan duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het transport, watervoorzieningen, afval, landgebruik, vervuiling en ecologie. Allemaal punten waar regionaal, landelijk én wereldwijd naar gekeken moet worden.
Doe je dat thuis ook?
Over al die kernpunten die wij net benoemden kunnen we stellen dat wat op kleine schaal thuis gebeurt, ook op grote schaal te realiseren is. Denk aan isolatie van ruimtes waardoor de kou beter gereguleerd kunt worden en apparaten niet dagen hoeven te loeien. Energie opwekken door middel van zonnepanelen of windenergie en natuurlijk afval scheiden en verwerken tot nieuwe producten. Of ervoor zorgen dat het restafval op een plek komt waar anderen er nog iets mee kunnen maken.
Maar een “one size fits all-maatregel is er op dit moment nog niet. En is dat wel haalbaar? Lezen we in dit artikel van de ING. De verantwoordelijkheid ligt tenslotte niet alleen bij producenten, de overheid en de bevolking, maar ook grotendeels bij de ondernemers zelf. Toch zie je dat grote partijen in het logistieke vastgoed steeds vaker kiezen voor duurzame nieuwbouwprojecten. Deze nieuwbouwprojecten worden vaak voorzien van de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Niet alleen goed voor het milieu, maar bijvoorbeeld ook voor de gezondheid van de werknemers. Wat ook weer bijdraagt aan de productiviteit van de werknemers.
Wat gebeurt er met bestaande logistiek vastgoed?
Dat is op dit moment lastig om te zeggen. Veel distributiecentra, warehouses of magazijnen die voor 2000 zijn gebouwd voldoen niet direct aan de duurzame norm van vandaag de dag. Het verduurzamen van deze panden vraagt om een flinke investering. De hamvraag luidt dan natuurlijk: wie gaat dat financieren?