Loonheffingskorting 2024 uitgelegd

7 minuten leestijd

Last Updated on: 6th februari 2024, 08:58 am

Als je begint met werken zal je snel zien op je loonstrookje dan je loonheffing afdraagt en je werkgever zal het over loonheffingskorting hebben. Maar wat is loonheffing eigenlijk en waar is het voor bedoeld? Waar is loonheffingskorting goed voor en hoe moet je dat aanvragen in 2024? Maak je geen zorgen, met een paar kleine stappen is het zo geregeld en ga jij gerust het nieuwe werkjaar tegemoet.

Wat is loonheffing?

Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. Iedereen die werkt betaalt loonbelasting. De overheid kan van dit geld bijvoorbeeld alle publieke voorzieningen en sociale uitkeringen betalen. De premie volksverzekeringen bestaat uit de Wlz-premie (Wet langdurige zorg), ANW-premie (Algemene Nabestaandenwet) en de AOW-premie. Loonheffing hoef je niet zelf over te maken naar de overheid, maar dit doet je werkgever voor je. Deze houd namelijk het bedrag automatisch in van je salaris. Je kan dat heel gemakkelijk terugvinden op je loonstrookje onder het kopje loonheffing.

Wat is loonheffingskorting?

Je hoeft niet alleen loonheffing te betalen, maar je kan ook loonheffingskorting krijgen wanneer je werkt of gewerkt hebt. Dat is een korting op je belastingen die je bij je werkgever of uitkeringsinstantie kunt aanvragen. Wanneer je gebruik maakt van loonheffingskorting betaald je minder loonheffing, waardoor je meer salaris overhoudt. De loonheffingskorting kan uit de volgende zes heffingskortingen bestaan, welke elk hun eigen voorwaarden hebben:

  • Algemene heffingskorting
  • Arbeidskorting
  • Ouderenkorting
  • Alleenstaande-ouderenkorting
  • Jonggehandicaptenkorting
  • Levensloopverlofkorting*

Deze korting is mogelijk voor mensen met één of meerdere werkgevers, dit geldt ook voor mensen die naast hun studie een baantje hebben. Maar ook als je vroeger gewerkt hebt en nu een AOW met of zonder pensioen hebt kun je loonheffingskorting aanvragen bij je uitkeringsinstantie.

* De levensloopverlofkorting is per 01-01-2012 afgeschaft. Het is niet meer mogelijk voor werknemers om in deze regeling te beginnen met sparen. Voor bestaande deelnemers geldt een overgangsrecht.

Waar kan je loonheffingskorting aanvragen?

De loonheffingskorting kan bij de belastingdienst aangevraagd worden. Hiervoor kan je werkgever je een formulier geven. Wanneer je deze hebt ingevuld, geef je hem terug aan je werkgever. Als je werkgever je het formulier niet heeft gegeven, dan kun je deze ook zelf downloaden op de site van de belastingdienst. Het aanvragen van loonheffingskorting wordt meestal gedaan wanneer je met je nieuwe baan start. In vele gevallen kan je op je contract direct aankruisen of je de loonheffingskorting aan wil zetten of niet.

Meerdere werkgevers

Als je meer dan één werkgever hebt, dan moet je kiezen bij welke werkgever je de korting aanvraagt. Je kunt dit namelijk bij maar één werkgever aanvragen. Je doet er verstandig aan om dit te doen bij de werkgever waar je het meeste verdient, want hier moet je ook het meeste percentage afdragen aan loonheffing. Ook als je een baantje hebt en als je tegelijk een uitkering ontvangt, mag je maar bij één instantie de korting aanzetten. Wie denkt de belasting te slim af te zijn door de korting wel op twee of meerdere plekken aan te zetten, heeft het mis. Tijdens de belastingaangiftes wordt er gekeken wie er te veel en wie te weinig belasting heeft betaald het afgelopen jaar. Je zal dan de korting die je te veel hebt ontvangen terug moeten betalen.

Geen gebruik van de korting

Ook als je geen gebruik wil maken van de loonheffingskorting dan dien je dit schriftelijk aan je werkgever te laten weten. Als je niet aan je werkgever hebt gevraagd om de loonheffingskorting toe te passen, dan loop je de korting niet per definitie mis. Je kunt de loonheffing namelijk verrekenen via je inkomstenbelasting.

Berekenen van je loonheffing en loonheffingskorting in 2024

De overheid berekent automatisch je loonheffing en loonheffingskorting. Maar als je dit graag zelf wilt berekenen kan je dat doen met de loonbelastingtabellen op de website van de belastingdienst. Je hoeft hiervoor alleen je brutoloon bij de hand te hebben. Het kan soms raadzaam zijn om dit uit te rekenen. Je weet dan in ieder geval wat het je kan schelen qua loon.

Waarom betaal ik loonheffing?

Als je loonheffing betaalt dan doe je dit omdat van dit geld dus bepaalde zaken worden betaald. Bijvoorbeeld dus voor de volksverzekeringen. Maar ook als je bijvoorbeeld ziek wordt. Je betaalt dus loonheffing, net zoals iedereen. Omdat loonheffing uit verschillende onderdelen bestaat, denk aan de volks- en werknemersverzekeringen is het belangrijk dat iedereen dit betaalt. Maar je kan dus ook korting krijgen hierop. Bijvoorbeeld omdat je niet zoveel verdient of omdat je meerdere banen hebt. Voor inkomen geldt namelijk, hoe meer geld je verdiend hoe meer belasting je erover moet betalen.

Moet ik dit bedrag zelf overmaken naar de Belastingdienst?

Nee, gelukkig niet. Het is zo dat je werkgever het bedrag inhoudt van je loon. Zij zorgen ervoor dat het bedrag dan vanzelf bij de Belastingdienst terecht komt. Als je aankomend jaar een inkomen hebt tot 35.472 euro dan betaal je hierover 31,30% belasting.

De heffingskorting is dus afhankelijk van de hoogte van jouw inkomsten. In 2023 was de maximale arbeidskorting 5.052 ,-. In 2024 wordt de maximale arbeidskorting € 5.532.

Wanneer je meer dan 37.687 ,- per jaar verdient dan wordt die arbeidskorting steeds lager. Het kabinet zal aankomend jaar de arbeidskorting verhogen en een ander opbouwtraject introduceren.

Korting door groene beleggingen

Wist je ook dat je belastingkorting kan krijgen wanneer je spaart in een groenfonds? Dan is het mogelijk om vanaf 2023, 61.215 ,- groen te sparen. In 2024 wordt het bedrag 71.251,-.

Hier betaal je dan geen vermogensrendementsheffing over. Je krijgt daarnaast ook korting op je inkomstenbelasting wanneer je investeert in groene beleggingen.

Wanneer jij in 2023 een fiscale partner hebt dan kan je deze 61.215,- verdubbelen naar maximaal 122.430.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips