Last Updated on: 21st maart 2024, 11:56 am
Al in maart 2023 reden er meer dan 350.000 elektrische auto’s rond in Nederland. Elektrisch rijden is bijzonder populair, mede vanwege de lage kosten per kilometer, het positieve effect voor het milieu en uiteraard fiscale voordelen voor zakelijke gebruikers. De elektrische auto moet geladen worden zodat de gebruiker naar de plek van bestemming kan komen. Daarvoor wordt in de meeste gevallen een laadpaal (standaardlaadpaal of een snellader) gebruikt.
Laadpalen vinden om onderweg op te laden
De afgelopen jaren zijn er ongelooflijk veel laadpalen bijgekomen. Grote aanbieders hebben tal van laadpalen met uiteenlopende laadsnelheden langs de Europese hoofdaders geplaatst, net als bij toeristische trekpleisters. Laadwoestijnen, zoals in het noorden van Frankrijk, worden met de maand kleiner, zeker nu er tal van snellaadpleinen op strategische plekken geplaatst zijn.
Voor de elektrische rijder maakt dit korte en veel langere ritten mogelijk. Sterker nog, een vakantie met de elektrische auto naar het zuiden van Spanje is (met enige planning) geen enkel probleem meer. Zolang een goede routeplanner gebruikt wordt (zoals Google Maps, A Better Routeplanner of Chargemap), is elektrisch rijden zonder enige range anxiety prima mogelijk.
Thuis je elektrische auto laden
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een van de vele laadpalen thuis te (laten) plaatsen. Dit is niet alleen de goedkoopste manier om je elektrische auto te laden, maar ook de makkelijkste. Zeker wanneer je kiest voor een kwalitatieve laadpaal met extra functies (zoals load balancing) en de juiste laadsnelheid die past bij jouw auto én je stroomnetwerk. Vooral de EVBox laadpaal is populair, omdat de modellen van dit merk vaak alle opties bieden die je nodig hebt om zowel veilig als optimaal te kunnen laden.
Bedrijven die laadmogelijkheden bieden
Tegenwoordig zijn er ook veel bedrijven die laadpunten aanbieden voor gasten en klanten. Hierbij gaat het vooral om bedrijven die op handige plekken liggen, waar je bijvoorbeeld het opladen van je accu kunt combineren met een eetpauze, sanitaire stop of zelfs een overnachting. Verschillende supermarkten (zeker in Duitsland, maar ook in Nederland), fastfoodketens en hotels bieden laadpunten aan die je als gast of klant kunt gebruiken. Houd in de gaten dat veel van deze laadpalen ook vrij te gebruiken zijn, maar dat een bezoek of aankoop wel gewaardeerd wordt.
Wil je het laden combineren met een pauze onderweg maar niet direct bij een bedrijf laden? Kies dan een van de laadpleinen waar je laadpunten kunt vinden in de buurt van koffietentjes of een restaurant. Deze staan goed aangegeven in de meeste routeplanners en vaak kun je hier zelfs een filter voor instellen.
De toekomst van het elektrisch laden
De ontwikkelingen op het gebied van het laden van elektrische auto’s staan niet stil. Integendeel, want er zijn steeds meer features, mogelijkheden en nóg hogere laadsnelheden. Die zijn vooral bij de HPC-laders (High Power Charging) te zien, waar 150 kW per uur tegenwoordig de ondergrens is en 350 kW geen uitzondering meer mag heten. Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt om inductieladen mogelijk te maken, waarbij laadpaal noch laadkabel meer nodig is. Bij deze manier wordt namelijk volledig contactloos geladen, maar het zal nog een flinke tijd duren voordat we dit op grote schaal zullen zien. Tot die tijd blijft de laadpaal de vertrouwde manier om met de elektrische auto van A naar B te komen.