Je bedrijf uitbreiden naar België, waar moet je rekening mee houden?

4 minuten leestijd

Wanneer je je zaakjes in Nederland op orde hebt, kan het buitenland lonken. Duitsland is een populaire bestemming voor Nederlandse ondernemers, maar ook België wordt vaak als mogelijkheid overwogen. Niet zo gek: je kunt vaak gewoon Nederlands spreken en het is dichtbij. Toch mogen we niet vergeten dat België geen Nederland is en dat sommige dingen dus echt anders werken. Wij zetten enkele belangrijke punten om rekening mee te houden voor je op een rijtje.

Belasting

Wanneer je in België gevestigd bent, gelden de Belgische regels voor belasting. Dat geldt niet alleen voor inkomstenbelasting, maar bijvoorbeeld ook BTW. Het is dus aan te raden om vanaf het moment dat je overweegt te starten, een goede boekhouder in België te zoeken. Die kent alle ins en outs en zorgt ervoor dat je administratie voor de Belgische belastingdienst op orde is.

Wetten en regelgeving

Ook wetten en regelgeving ziet er in België anders uit dan in Nederland. Sterker nog, per gewest kan dit verschillen. Er is namelijk een landelijke overheid maar ook regionale organen hebben wat te zeggen. Stel dat je bijvoorbeeld in Brugge een vestiging wil openen, dan is het aan te raden om daar experts in te schakelen. Een boekhouder Brugge, maar ook een jurist uit de regio, kan je helpen bij de regionale regels.

Cultuur

We denken soms te gemakkelijk over België en Nederland, alsof het bijna één land is. Toch is er, zodra je de grens overgaat, wel degelijk een cultuurverschil. Belgen zijn over het algemeen veel bescheidener dan de directe Nederlanders. Dat vertaalt zich ook in zakendoen: een Belg zegt niet snel ‘Nee’ in je gezicht. Sommige ondernemers hebben dan ook als stelregel: pas na drie keer ‘Ja’ bedoelt een Belg ook echt ja. Het duurt bij Belgen sowieso veel langer voordat ze een knoop doorhakken, die gaan niet over een nacht ijs.

Deals worden niet zelden beklonken na meerdere uitgebreide lunches, met een wijntje of biertje, persoonlijk contact wordt nog meer gewaardeerd dan in Nederland. Successen worden overigens wel gevierd zoals we dat hier kennen: met gebak, maar ook bescheiden. Goede gedaan, en nu weer over tot de orde van de dag.

Hiërarchie

In België kennen ze nog een vrij strikte hiërarchie: je spreekt iemand die boven je staat niet tegen. Waar veel managers en leidinggevenden in Nederland het prettig vinden dat medewerkers hun mening geven en meedenken, is dat in België not done. Wat de baas zegt, is waarheid en wordt uitgevoerd. Een vergadering met Belgen ziet er dus ook heel anders uit als met Nederlanders. Hou hier dus rekening mee als je met Belgisch personeel gaat werken.

Aan de andere kant zijn Belgen ook veel loyaler dan Nederlanders. Dat geldt niet alleen voor medewerkers, ook zal een Belg veel minder makkelijk van leverancier wisselen, en al helemaal niet om een paar centen. Zakendoen draait hier nog veel meer om de gunfactor en daarbij zijn de vaak ook loyaal aan andere Belgische ondernemers. Samenwerken met lokale medewerkers en partners is dus echt een pre als je voet aan de grond wil krijgen bij onze Zuiderburen.

Nieuwste over Topondernemers