Hoe je bedrijfspand financieren?

5 minuten leestijd

Ben je op zoek naar een pand om jouw bedrijf in te vestigen? Of wil je het pand dat je momenteel huurt graag kopen? Het financiële vergelijkingsplatform TopCompare legt de verschillende manieren om je bedrijfspand te financieren uit. 

  1. Zakelijke hypotheek bij de bank

Als je een bedrijfspand wilt kopen voor eigen gebruik, denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan een zakelijke hypotheek voor de financiering. Met een bedrijfshypotheek leen je bij de bank een bepaald bedrag dat je ook tegen een afgesproken looptijd moet terugbetalen mét rente. De meeste kredietgevers lenen maximaal 70% bij een zakelijke hypotheek, wat betekent dat je ook een grote eigen inbreng moet hebben. Heb je bijvoorbeeld een pand van 300.000 euro op het oog? Dan moet je zelf minimaal 90.000 euro inbrengen. 

Door de strenge voorwaarden wordt lenen bij de bank echter steeds moeilijker. Daarom gaan veel ondernemers op zoek naar alternatieve manieren om hun bedrijfspand te financieren. 

  1. Microfinanciering

Wie bij de bank niet terecht kan voor een zakelijke hypotheek, kan gelukkig ook aankloppen bij microfinancierders voor een hypothecair krediet. Ze verlenen hypothecaire leningen tot maximaal 250.000, waardoor deze vorm van financiering heel geschikt is voor ondernemers die een klein bedrijfspand willen kopen. Deze financierders zijn vaak erg flexibel, waardoor de rentevoeten vaak wel hoger liggen dan bij banken. Ook hier betaal je elke maand een deel kapitaal plus rente terug over een vastgelegde looptijd. 

  1. Crowdfunding

Een financieringswijze die de laatste jaren erg populair is geworden: crowfunding. Als ondernemers vraag je via een platform aan investeerders om te investeren in jouw project, bijvoorbeeld het kopen van een bedrijfspand. Het is een goed alternatief vanwege de strengere voorwaarden bij banken en ook voor investeerders vormt het een stabieler alternatief dan de beurzen. Waar je als ondernemer nu maximaal 2,5 miljoen euro kan ophalen via crowdfunding, wordt dan vanaf november 2021 verhoogd naar 5 miljoen euro. Het grootste nadeel is dat de rentepercentages wel vrij hoog liggen. 

  1. Business angels

Als je als startup op zoek gaat naar financiering, kan je aankloppen bij een business angels. Dat zijn (oud-)ondernemers die investeren in startups of scaleups. Naast geld investeren ze ook hun tijd, kennis en ervaring in jouw onderneming. Ze kunnen je helpen met het financieren van je bedrijfspand, maar ook bijvoorbeeld met het financieren van jouw werkmiddelen of de echte opstart. 

  1. Institutionele beleggers

Institutionele beleggers krijgen door hun activiteiten grote sommen geld ter beschikking dat ze moeten beleggen. Voorbeelden zijn pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen of beleggingsfondsen. Ze hebben veel geld, maar willen vaak maar weinig risico nemen waardoor zakelijk vastgoed een interessante investering vormt. 

  1. Kleine fondsen en investeringsmaatschappijen

Waar institutionele beleggers veel geld moeten investeren en dus vaak kiezen voor grote vastgoedprojecten, kiezen kleinere fondsen of investeringsmaatschappijen eerder voor kleinere projecten waarbij ze maar een deel van hun geld moeten investeren. Ze zijn eerder flexibel aan wie ze lenen, wat perfect is voor kleinere ondernemingen die moeilijk aan een bankfinanciering geraken. 

  1. Leasing

Als je bedrijf in financiële problemen zit, kan je ook een sale en leaseback van je bedrijfspand doen. Dan verkoop je het bedrijfspand aan een investeringsmaatschappij en lease je het terug. Zo kan je het pand houden en verhoog je eenmalig je inkomsten met de opbrengst van de verkoop. 

  1. Overbruggingsfinanciering

Ga je als onderneming verhuizen naar een ander bedrijfspand, maar is je huidige pand nog niet verkocht? Dan kan een overbruggingsfinanciering de oplossing zijn om die mogelijk zware financiële periode te overbruggen. Je leent dat voor een korte termijn, soms maar enkele maanden, tot je oude bedrijfspand verkocht is. Deze vorm van financiering maakt de aankoop van een nieuw bedrijfspand financieel haalbaar, maar er staan wel hoge rentevoeten tegenover. 

  1. Familie en vrienden

Als geen enkele financieringsvorm een oplossing biedt, kan je ook bij familie en vrienden aankloppen voor een onderhandse lening. Ze kunnen je (een deel van) het geld lenen en in een contract kan je dan de voorwaarden vastleggen. Dat is belangrijk om ruzie of discussies te vermijden. Hou er rekening mee dat eventuele (betalings)problemen een negatieve impact kunnen hebben op jullie persoonlijke relatie. 

 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips