Hoe ga jij je bedrijfspand verduurzamen?

3 minuten leestijd

Niet alleen woningen maar ook bedrijfspanden moeten worden verduurzaamd. Vanaf 2023 mag een bedrijfspand niet meer worden verhuurd als het niet minimaal energielabel C heeft. Als je een eigen pand gebruikt voor je bedrijf of bedrijfspanden verhuurt, dan moet je er dus voor zorgen dat het gebouw aan de minimale eisen voldoet. Veel gemeenten zijn al begonnen met handhaven. Er worden in het begin nog geen boetes uitgedeeld. Bedrijfseigenaren krijgen bezoek van de gemeente of een brief als het energielabel nog niet in orde is.

Vervangen van lood

Inmiddels is wel duidelijk dat lood slecht is voor de gezondheid. Lood wordt niet alleen gebruikt voor waterleidingen, maar ook voor het waterdicht maken van daken van panden. Als het lood verwijderd wordt kan er loodvervanger worden toegepast. Dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen en is niet schadelijk voor de gezondheid. Bij het plaatsen van kozijnen of daken of de vervanging daarvan zorgt dit materiaal ervoor dat er geen regen naar binnen kan lopen en dat er geen vocht naar binnen slaat. Het kan zowel voor oude als nieuwe gebouwen worden gebruikt om deze energiezuinig te maken.

Isolatie van muren, daken en vloeren

Voor een energiezuinig pand is het belangrijk om dit goed te isoleren. Dit is noodzakelijk als er gebruik wordt gemaakt van een alternatief voor een gasgestookte verwarming. Een warmtenet is bijvoorbeeld alleen maar effectief als de muren, het dak en de vloer goed zijn geïsoleerd. Als dat niet het geval is dan kan het gebouw niet voldoende warm worden gestookt. Voor het isoleren van gebouwen kunnen pir platen worden gebruikt. Deze zijn geschikt voor zowel daken, vloeren en muren. Het materiaal zorgt voor optimale warmte-isolatie. Bijkomend voordeel is dat de warmte in de zomer juist buiten de deur wordt gehouden.

Subsidie voor verduurzaming

Ondernemers en verhuurders van zakelijk vastgoed kunnen subsidie krijgen voor verduurzaming. Meer informatie is te vinden op de website van het RVO. Voor het aanvragen van subsidie en de toekenning moeten alle facturen kunnen worden overlegd. Soms is het verstandig om vooraf te informeren of subsidie mogelijk is voordat er een grote investering wordt gedaan.

Zorg voor tijdige verduurzaming

De regels voor verduurzaming zullen in de komende jaren alleen nog maar strenger worden. Het is dan ook belangrijk om hier tijdig mee aan de slag te gaan. De boetes die gemeenten kunnen opleggen zijn niet mals. Het is zelfs mogelijk om een gebouw te sluiten als dit niet aan de minimale eisen voldoet. Dat betekent dus dat je je bedrijf moet sluiten of halsoverkop op zoek naar een vervangend onderkomen. De verhuurder is uiteraard verantwoordelijk, maar ook de gebruiker heeft bepaalde verantwoordelijkheden. Het is dan ook verstandig om met je verhuurder in gesprek te gaan als je een zakelijk pand huurt en dit pand nog niet voldoet aan de eisen voor energielabel C.

Nieuwste over Ondernemerstips