Hoe cryptocurrency start-ups kan helpen met financieren

8 minuten leestijd

Last Updated on: 7th april 2022, 12:41 pm

Cryptocurrency is een interessant onderwerp, en steeds meer mensen beginnen er de voordelen van in te zien en in de cryptomarkt te stappen.

Een gedecentraliseerde vorm van munteenheden die gebaseerd zijn op revolutionaire technologie genaamd blockchain spreekt immers tot de verbeelding, en iedereen die een beetje bekend is met deze sector kan inzien dat crypto heel ingrijpende veranderingen in de wereld kan teweegbrengen.  

Cryptocurrency is tevens niet meer de ver-van-mijn-bed-show die het jaren geleden was.

Vandaag de dag heeft iedereen toegang tot cryptocurrency, of het nu gaat om je buurman of een CEO van een multinationaal bedrijf, of het nu als doel heeft er geld mee te verdienen of gewoon een manier is om online te betalen.

Met cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum kan je zeer snel transacties uitvoeren over de hele wereld, wat natuurlijk een zeer aantrekkelijk aspect is vanuit het oogpunt van een internationaal bedrijf.

Of je nu koopt via de beste crypto broker of gewoon van een individu via peer-to-peer, de mogelijkheden om crypto te vergaren zijn talrijk.

Heel wat grote bedrijven beginnen dan ook te investeren in crypto, denk aan Microsoft en Tesla.

Maar ook voor een beginnend bedrijfje, een startup, heeft de cryptomarkt tal van voordelen.

Wist je dat crypto ook heel wat opties biedt om wat kapitaal te verzamelen om je bedrijfje financieel te ondersteunen?

Wat heeft een startup nodig?

Om te beginnen kunnen we stellen dat een startup valt of staat met een goed uitgedacht idee (een visie) en een stevig onderbouwd zakenplan.

Eens die twee factoren in orde zijn, zal je in de meeste gevallen geld nodig hebben om je startup te financieren.

Dit kan zijn voor zaken zoals een kantoor, computers en andere infrastructuur, maar ook voor bijvoorbeeld personeel en marketing.

De eerste manier om je startup bedrijfje te financieren is alles gewoon zelf te betalen, uit eigen zak.

Dat is lekker eenvoudig, want je moet met niemand rekening houden en het gaat zeer vlot en snel.

Maar … je loopt uiteraard heel wat persoonlijk risico, want je bedrijfje kan failliet gaan, en dan ben je je eigen kapitaal kwijt.

En natuurlijk kan je ook gewoon niet genoeg geld hebben om een dergelijke onderneming te ondersteunen.

Dan moet je op zoek gaan naar het geld van anderen, bijvoorbeeld door grote individuele investeerders aan te trekken. Je zal je bedrijfsplan en achterliggend idee uit de doeken moeten doen en motiveren, en deze mensen overtuigen om geld in jou te investeren.

Je kan dit ook doen bij zogenaamde “Venture Capital” bedrijven.

Dit zijn grote bedrijven die in feite niets anders doen dan investeren in opkomende startups, want ze hopen dat ze de volgende Facebook of Twitter ontdekken en een deel van de toekomstige winst kunnen grijpen.

Tot slot kan je ook gaan aankloppen bij banken of bij bepaalde overheidsdiensten om geld te lenen voor je startup.

Wat al deze opties gemeen hebben is dat er altijd heel wat tijd en moeite mee gepaard gaat, en dat je bijlange geen zekerheid hebt dat bedrijven of individuen in jou zullen investeren, of dat ze jou het geld überhaupt zullen lenen in het geval van een bank of overheidsdienst.

Hoe kan crypto hierbij helpen?

Een van de belangrijkste kenmerken van cryptocurrency is dat het een gedecentraliseerd systeem is: er is geen centrale autoriteit zoals een bank of overheid die de richting van de munt bepaalt, de macht ligt bij alle gebruikers en eigenaars.

Daarnaast is het ook een globaal betaalmiddel, en je kan snel en meestal goedkoop geld versturen en ontvangen van over de hele wereld.

Als we deze twee factoren samenleggen komen we al snel uit bij een duidelijke manier waarop crypto je kan helpen met je startup: je kan makkelijk aan crowdfunding doen, waarbij je aan miljoenen mensen van over de hele wereld vraagt om in jouw startup te investeren.

Je kan hier toekomstige voordelen tegenover stellen als beloning of compensatie, zoals bijvoorbeeld aandelen in je bedrijf of een bepaald percentage rente.

Omdat je geen toestemming nodig hebt van een centrale autoriteit, kan je op dezelfde dag dat je met je crowdfunding begint al reeds geld beginnen binnenhalen.

En je bent ook niet beperkt tot alleen maar investeerders in je eigen land, iedereen ter wereld krijgt de mogelijkheid om in jouw startup te investeren.

Dat vergroot de mogelijkheden en kansen om genoeg geld binnen te halen natuurlijk enorm.

Hier komen ook zeer lage kosten bij kijken, en ook wat betreft belastingen is het een heel pak lager dan je zou hebben met crowdfunding via de traditionele manieren.

Dat betekent dus: sneller en met veel minder gedoe meer netto-investeringen binnenhalen.

Een bijkomend voordeel is dat de meeste cryptomunten doorgaans in waarde stijgen na verloop van tijd, dus als je pakweg €10.000 inzamelt in januari met een bepaalde munt, kan een prijsstijging van die munt ervoor zorgen dat de waarde van je inzameling naar €50.000 stijgt later in het jaar.

Natuurlijk kan dit ook omgekeerd werken, en kan de waarde ervan dalen!

Naast crowdfunding-via-cryptocurrency heeft een startup nog een zeer interessante optie om geld in te zamelen: het uitbrengen van een eigen cryptomunt, een zogenaamde ICO (Initial Coin Offering).

Dit is ook een vorm van crowdfunding, waarbij een bedrijf een bepaalde hoeveelheid crypto verkoopt in de vorm van “tokens”, oftewel cryptomunten.

Met een ICO kan een bedrijf zonder inmenging van derden zoals overheden of banken kapitaal verzamelen, en de wetten erom zijn ook heel wat lakser.

Dat betekent dat je sneller en makkelijker geld kan inzamelen, ook als je startup in een “riskante” of nieuwe sector actief is, waar traditionele investeerders vaak afstand van nemen.

Als investeerder kan je die cryptomunten/tokens dan aankopen, want als de startup succes heeft, zal de waarde van die munten doorgaans ook sterk stijgen.

Het is een vorm van speculatief investeren, dus als je denkt dat het achterliggende bedrijf van een startup interessant is en kans heeft om erg succesvol te worden, kan je er wat geld in steken en wie weet, misschien bezit je wat cryptocurrency van het toekomstig meest succesvolle bedrijf in de 21ste eeuw!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips