Tegenwoordig kun je bijna niet achterblijven met werken aan een beter klimaat. De mens gebruikt de aarde meer dan zij eigenlijk aankan, en daarom is het belangrijk dat er nú verandering wordt toegepast om de aarde te kunnen beschermen. Echter, verduurzaming wordt vaak verward met ook duurdere keuzes. Terwijl – dit hoeft echt niet altijd het geval te zijn. Soms is een keuze voor duurzaamheid juist een goedkopere keuze. Dit is bijvoorbeeld heel vaak het geval bij zonnepanelen, zoals Zonnepanelen van Mastersinsolar. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? We leggen alles voor je uit.
Zonnepanelen: de belangrijkste voordelen
Het allerfijnste aan het gebruik van zonnepanelen is dat je zelf schone energie produceert en gebruik maakt van een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Je kunt hiermee dus zelf energie opwekken zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over de uitstoot aan het milieu. Dat is misschien ook wel het belangrijkste voordeel van zonnepanelen: je maakt gebruik van groene en schone energie.
Zonnepanelen hoeven niet duur te zijn
Naast dat zonnepanelen an sich niet eens per se heel duur zijn, komt er bij zonnepanelen soms ook nog een subsidie kijken. Volgens onderzoek van Milieu Centraal levert een investering in zonnepanelen je net zoveel op als een rente van 6% op een spaarrekening. De opbrengst zonnepanelen is ontzettend winstgevend dus zelfs! Als je vervolgens ook nog eens de btw terugvraagt, dan kan dat zelfs oplopen tot 7% winst. Over het algemeen heeft Nederland geen nationale subsidie ontwikkeld voor het hebben van zonnepanelen, maar in sommige gemeenten is er wel de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Om te checken of dit ook het geval is in jouw gemeenten, kun je kijken op de website van de energiesubsidiewijzer.
Btw terugvragen: een slimme optie
Zoals we dus al even noemden, is een ander financieel voordeel aan zonnepanelen dat je de btw kunt terugvragen over de aankoopprijs en de kosten van de installatie. Dat kan vaak toch nog een hoop schelen bij de aangifte van je omzetbelasting. Dit is vooral aantrekkelijk voor ondernemers, die gewend zijn btw terug te (moeten) vragen voor hun bedrijf.
Geld lenen om je zonnepaneel te financieren
Wil je zonnepanelen aanschaffen maar heb je hier de financiële middelen (nog) niet voor, dan zou je geld kunnen lenen. Geld lenen kun je bij de bank doen, maar je kunt ook een aparte lening afsluiten speciaal om de zonnepanelen te kunnen financieren. De lening afsluiten is over het algemeen ontzettend makkelijk, omdat met duurzaamheidsleningen organisaties vaak wat flexibeler zijn dan normaal, omdat ze minder risico lopen. Ze weten immers dat je het geld niet ergens anders uit zal geven dan aan deze (groene) optie.