Duurzaam ondernemen is helemaal van deze tijd. Misschien wil jij de duurzaamheid van een al bestaande onderneming checken, of wil je weten hoe je bij de start van jouw bedrijf kunt nadenken over een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering. In beide gevallen loont het om jouw businessplan erbij te pakken en de duurzaamheid van de verschillende facetten van de onderneming te doorlopen. Dit ondernemingsplan bevat de belangrijkste pijlers van jouw bedrijf en vormt de kern van waaruit jij duurzaam kunt gaan ondernemen. Aan de hand van drie pijlers in het CANVAS businessmodel dat door veel ondernemers wordt gebruikt bij het starten van hun bedrijf, kijken wij met je mee en geven we je tips & tricks om tot in de kern van jouw onderneming voor duurzaamheid te kiezen.
1. Tips om strategische partners te kiezen
Onder strategische partners worden alle mensen of middelen verstaan waarvan je buiten jouw eigen organisatie gebruik maakt. Als je duurzaam wilt ondernemen, moet je ook nadenken over het handelen van de partijen met wie jij handelt. Hebben zij duurzaamheid net zo hoog in het vaandel staan als jij? Een belangrijke tip voor het kiezen van strategische partners die passen bij jouw duurzame strategie, is het doen van onderzoek. Of het nu een verzekeraar, leverancier of verhuurder betreft: check de website van de partij met wie je te maken hebt, Google op de bedrijfsnaam en bel eens op. Je komt er vaak snel achter of jullie wat betreft duurzaam ondernemen op één lijn liggen.
2. Kies voor duurzame middelen en gebruik ze ook zo!
De middelen van jouw onderneming bestaan, onder andere, uit de gebouwen en apparatuur die je gebruikt. Bij het kiezen van een bedrijfspand bekijk jij als duurzame ondernemer natuurlijk het energielabel, of check je de bereikbaarheid per openbaar vervoer. De trick is om de door jou gehuurde ruimte en apparaten ook op een zo duurzaam mogelijke manier te gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het licht niet brandt als jullie niet op kantoor zijn en zet computers en schermen niet op stand-by, maar schakel ze helemaal uit.
Lees ook: Energielabel bedrijfspand: hoe werkt het aanvragen?
3. Onderscheid je in duurzaamheid
In jouw businessplan stel je onder meer een samenvatting op van de kernactiviteiten van jouw bedrijf. Zijn deze volledig op duurzaamheid gericht, of probeer je van de activiteiten die je uitvoert de meest duurzame optie te kiezen? In beide gevallen kun jij je misschien wel onderscheiden van concurrentie. Als je duurzaam wilt ondernemen en dit tot in de kern van jouw ondernemingsactiviteiten doorvoert, bekijk dan ook eens welke unique selling points hierbij horen en vergeet niet ze in jouw businessplan te benoemen.