Drie belangrijke strategieën voor zakelijke onderhandelingen

4 minuten leestijd

Last Updated on: 26th maart 2024, 01:07 pm

Of je nu iets wilt kopen of verkopen, het is belangrijk om te weten hoe je goed kunt onderhandelen. Gelukkig hoef je niet onaardig te zijn om succesvol te zijn. Onderhandelen kan soms verwarrend zijn, omdat je zowel vastberaden als flexibel moet zijn, open moet zijn maar ook een beetje terughoudend. Het draait allemaal om de juiste mindset. Het doel is om een deal te sluiten waar beide partijen van profiteren. Volg deze drie tips om je voor te bereiden op je volgende onderhandeling en maak het proces comfortabeler en succesvoller.

Doe je huiswerk

Voordat je aan zakelijke onderhandelingen begint, is het slim om wat huiswerk te doen. Je moet goed begrijpen met wie je zaken gaat doen en wat ze precies doen in hun branche. Probeer de belangrijkste termen en begrippen te begrijpen, zodat je niet verdwaalt in vaktaal. Als iets niet duidelijk is, aarzel dan niet om te vragen wat het betekent. Het is ook handig om te weten wat ze precies aanbieden, wie hun concurrenten zijn en wat hun sterke en zwakke punten zijn. Je kunt sociale media gebruiken om meer te weten te komen. Begrijp ook wat jouw sterke punten zijn en waarom ze misschien met jou willen samenwerken, en dat hoeft niet altijd alleen om geld te draaien. Misschien ben je wel heel handig in samenwerken omdat je dichtbij bent of snel reageert. Schroom niet om deze troeven naar voren te brengen.

Laat je niet vastpinnen

Laat je niet vastzetten tijdens zakelijke onderhandelingen met bijvoorbeeld een sieraden groothandel. Het is soms slim om als eerste een prijs of voorstel naar voren te brengen, omdat dit vaak de toon zet voor de rest van het gesprek. Sommige onderhandelaars beginnen met een bewust extreem hoge of lage opening om invloed uit te oefenen. Als je merkt dat je iemand flink moet laten afwijken van hun oorspronkelijke standpunt en dit voelt ongemakkelijk, dan ben je in de val getrapt. Dit kan een confronterende tactiek zijn en past wellicht niet bij je stijl, maar het is belangrijk om te weten wanneer iemand anders jou probeert vast te pinnen. Als dit gebeurt, aarzel dan niet om te zeggen dat jullie standpunten ver uiteen liggen. Zo geef je aan dat je niet bereid bent om je te laten overrompelen.

Weet waar je kunt toegeven

Als kleine ondernemer moet je realistisch zijn en begrijpen dat je de deal wellicht harder nodig hebt dan de persoon met wie je onderhandelt. Laat je eigen trots niet in de weg staan. Bepaal duidelijk wat je uit de deal wilt halen om het de moeite waard te maken en wees flexibel op andere gebieden. Je kunt dit slim aanpakken door te kijken waar je bereid bent toe te geven op minder belangrijke punten en dit duidelijk aan te geven. Het gaat niet om klagen, maar om laten zien dat je openstaat voor compromissen. Vaak zal de andere partij hierop reageren met hun eigen concessies. Met deze drie tips zul je een betere zakelijke onderhandeling kunnen voeren!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog