De voor en nadelen van hybride werken

5 minuten leestijd

Last Updated on: 12th april 2024, 12:46 pm

Een voordeel van het hebben van een eigen onderneming is dat je in feite kunt werken waar je maar wilt. Of je nu gebruik maakt van een kantoor of af en toe mailtjes thuis beantwoordt met je pyjama nog aan, je hebt zelf de regie. Ook als je in loondienst bent, is de stap naar thuiswerken makkelijker geworden. Maar hoe kun je succesvol thuiswerken en wat zijn nadelen van thuiswerken? We zochten het voor je uit. 

Wat zijn de concrete voordelen?

Hybride werken biedt dus een stukje vrijheid. Dat komt goed van pas als je meer controle wilt hebben over je agenda. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer van 9 op 5 op kantoor te zijn, maar kunt werken op de tijdstippen die je zelf fijn vindt. Als je een ochtendmens bent, kun je al veel eerder beginnen. Wat betekent dat je in de middag lekker vroeg je laptop kunt dichtklappen en kunt genieten van je vrije uren. Ook kun je de klusjes doen waar je normaal niet aan toe zou komen, bijvoorbeeld een extra wasje draaien of eens even flink met de bezem door je huis. Hybride werken is al helemaal een uitkomst als je in het buitenland wilt werken, bijvoorbeeld vanuit een villa die gebouwd is door een architectenbureau op Curaçao. 

Nog een voordeel is dat de productiviteit toeneemt als je hybride werkt. Je kunt bijvoorbeeld werken op de tijden dat je de meeste energie hebt in plaats van te hopen dat je op de ‘standaard’ werktijden goede resultaten haalt. Zeker als je geconcentreerd wilt werken, kan thuiswerken een goede optie zijn. Wil jij als ondernemer juist kijken of je hybride werken ook iets is voor jouw medewerkers? Zoals al aangegeven, is de kans groot dat de productiviteit toeneemt en tegelijkertijd zou je kunnen besparen op kosten van je bedrijfspand. 

Wat kunnen de nadelen zijn van hybride werken? 

Thuiswerken lijkt misschien ideaal, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt je eenzamer gaan voelen omdat je minder face-to-face contact hebt met collega’s. Tevens gaat het oplossen van problemen minder vlot.  Ook als je als werkgever de mogelijkheid biedt om thuis te werken, is het goed om te beseffen dat er mogelijk een stukje saamhorigheid en teamgevoel verloren gaat. Je werk. Daarnaast kan thuiswerken lastig zijn als je moeite hebt met gedisciplineerd en gestructureerd werken. Hoe je het immers wendt of keert: je zult toch je werk moeten doen. 

Niet geheel onbelangrijk: je moet de faciliteiten hebben om thuis te kunnen werken. Voor jou als ondernemer kan dat dus een extra kostenpost zijn om jouw personeel thuis van alle gemakken te voorzien. In sommige gevallen zijn er geen specifieke materialen nodig (vaak heeft iedereen bijvoorbeeld al een laptop of PC tot de beschikking), maar wordt het wel gewaardeerd als je deze ter beschikking stelt. 

Last minute tips voor hybride werken

Succesvol werken vanuit je huis dat is ontworpen door architectenbureau STATE of een andere inspirerende plek? Zorg er dan voor dat je alle randzaken in orde maakt voordat je daadwerkelijk begint met (thuis)werken. Zet al je spullen klaar en plan huishoudelijke klusjes in vóór of na je werk. Op die manier kun je je volledig focussen op je taken. Wil je graag thuiswerken om meer tijd te spenderen met je kinderen? Creëer dan toch een situatie waarin je niet te veel wordt afgeleid. Plan bijvoorbeeld zorgvuldig de momenten om even te spelen of te knuffelen, maar leg ook uit dat je soms geen tijd hebt omdat je centjes moet verdienen. Naast duidelijk communiceren met je gezin of huisgenoten, is het belangrijk om goede afspraken te maken met je collega’s en werkgever. Iedereen wil natuurlijk dat alles soepel blijft lopen.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog