/

De klant wil zien wat hij koopt: zo maak je een product goed zichtbaar

3 minuten leestijd

Iedereen die werkzaam is binnen de sales weet het: een klant wil het liefst eerst zien wat hij koopt. Logisch, zeker als het om grote bedragen gaat. Een product wil je zien, en dan niet alleen de technische specificaties. Je wilt zien hoe het eruit ziet, je wilt er een beeld bij krijgen. In veel gevallen is dat geen probleem en kan een showroommodel als prima voorbeeld dienen. Maar hoe doe je dit bij producten die custom made zijn? Hoe zorg je er dan voor dat een klant tijdens het aankoopproces steeds weet hoe het eindproduct eruit zal komen te zien?

 

Kopen met de ogen

Wie producten verkoopt die er prachtig uitzien en tijdens het verkoopproces fysiek bekeken kunnen worden, die boft eigenlijk maar. Klanten, ook zakelijke, kopen namelijk vooral met hun ogen. Logisch, want iets kopen dat je niet vooraf kunt zien voelt simpelweg raar. Je geeft een hoop geld uit zonder voor je te kunnen zien wat je nu eigenlijk precies koopt. Daar zijn onze hersenen niet goed op ingericht, die raken vaak pas echt overtuigd als zij het product in kwestie kunnen zien, en zelf kunnen registreren en bepalen dat zij dit inderdaad nodig hebben.

Met name bij grote producten of installaties is het niet zo gemakkelijk om inzichtelijk te maken wat een klant nu eigenlijk koopt. Zelfs wanneer er een showroommodel of afbeelding beschikbaar is, kan het daadwerkelijke product niet altijd goed worden getoond. Met name wanneer een product op maat wordt gemaakt, specifiek voor een bepaalde klant, is er simpelweg geen product of afbeelding beschikbaar dat precies overeenkomt met het product in kwestie.

Maak het zichtbaar en gemakkelijker

Door te werken met een goede product configurator kan dit probleem worden opgelost. Zeker wanneer er wordt gekozen voor een 3D configurator, ziet de klant al tijdens het samenstellen van het product precies hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien. Prettig, want zo ziet deze niet alleen een opsomming van specificaties, maar ook het uiteindelijke product. De kans dat er tot koop wordt overgegaan wordt op deze manier een stuk groter.

Bovendien kan een productconfigurator op meer manieren een belangrijke rol spelen binnen het aankoopproces. Zeker in het geval van een lastige configuratie, is op papier een foutje snel gemaakt. In het proces kan een keuze in de eerste stap leiden tot een beperkt aantal keuzemogelijkheden later in de samenstelling. Door dit proces te automatiseren wordt de kans op fouten aanzienlijk verkleind. Bovendien wordt er tijdens het samenstellen direct een lijst met onderdelen samengesteld zodat er ook tijdens het productieproces een stuk efficiënter en met minder kans op fouten kan worden gewerkt.

 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog