Er kunnen tal van redenen zijn om als ZZP’er aan de slag te gaan. De vrijheid die je hebt om verschillende opdrachten aan te nemen en je eigen tijd in te delen, bijvoorbeeld. Of het idee dat je als zelfstandige veel meer kunt verdienen dan in loondienst, ook een veelgehoord argument. En alhoewel het ZZP-leven veel mensen heel goed bevalt, zijn er ook behoorlijk wat valkuilen waar startende ZZP’ers massaal intrappen.
Je mag niet al het geld houden
Heb je je eerste opdracht erop zitten, en heeft je opdrachtgever je factuur betaald? Dan voel je je vast en zeker even enorm rijk. Zo veel geld, dat kreeg je in loondienst nooit voor een vergelijkbaar aantal uren! ZZP’er worden was de beste beslissing van je leven, en je gaat nú meteen de stad in om eens even flink te shoppen. Een nieuwe auto, is dat misschien ook mogelijk?
Vrijwel iedere ZZP’er raakt door het dolle heen bij het zien van de verdiensten, zeker in vergelijking met het uurloon dat voorheen in loondienst werd betaald. Er is echter een reden dat de bedragen voor zelfstandigen zoveel hoger uit lijken te vallen: er gaat nog het een en ander vanaf. En waar je baas dat voorheen regelde, is dat nu je eigen verantwoordelijkheid. Zet dus genoeg opzij om aan het einde van het kwartaal je BTW af te kunnen dragen aan de Belastingdienst, en aan het eind van de jaar niet wit weg te trekken bij het zien van het bedrag dat je nog aan inkomstenbelasting af moet dragen. Je zal niet de eerste ondernemer zijn die zich daar flink in vergist…
Had je je erg verheugd op die nieuwe auto, of heb je hem eigenlijk best hard nodig om je werk te kunnen doen? Je kunt voor dit soort zaken beter een zakelijke lening aanvragen dan het geld dat je nog aan de Belastingdienst moet afdragen ervoor te gebruiken.
Niet iedereen betaalt op tijd
Zeker kleine ondernemers met kleine reserves kunnen er de dupe van worden als klanten niet op tijd betalen. En dat dit je ooit gebeurt is eerder regel dan uitzondering. Heb je weinig geld op de bank en een klant betaalt een grote factuur te laat, dan kun je in de problemen komen. Jij moet jouw rekeningen ondertussen namelijk wel gewoon betalen.
Het is goed om wanbetalers altijd goed achter de broek aan te zitten, of er een bureau voor in te schakelen dat dit namens jou doet. Dat maakt je geen zeur, je hebt simpelweg recht op het geld en op een fatsoenlijke betalingstermijn. Om te voorkomen dat je in de problemen komt bij te late betaling, kan het afsluiten van een rekening courant krediet verstandig zijn, zo heb je in ieder geval altijd de beschikking over wat geld. De extra kosten die je maakt, kun je als het meezit compenseren door wanbetalers een opslag te laten betalen.