Burn-out: hoe herken je de signalen? 

4 minuten leestijd

Steeds meer mensen kloppen met chronische vermoeidheidsklachten bij de huisarts aan. In veel gevallen worden zij doorverwezen naar een psycholoog of coach met de diagnose: burn out. Het is niet vreemd dat deze diagnose de afgelopen jaren steeds vaker wordt gesteld. We zijn nou eenmaal veel drukker geworden. De verwachtingen liggen hoog. We verwachten ook steeds meer van onszelf. Hopen alle ballen constant in de lucht te houden. Maar wat als dit niet meer gaat? Als het je simpelweg niet meer lukt om alles te doen wat je moet doen? Je je letterlijk opgebrand voelt?

Hoewel dit typische kenmerken zijn voor een burn-out, hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat dit daadwerkelijk zo is. Soms ben je gewoon vermoeid en kan een korte vakantie al wonderen doen. Maar hoe herken je dan wél de signalen van een burn-out? Het is heel belangrijk voor ondernemers om deze te herkennen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om beter op de eigen medewerkers te kunnen letten. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende signalen bij een (dreigende) burn-out.

Chronische aard van de klachten

Op de eerste plaats moeten we denken aan de chronische aard van de klachten. Een burn-out gaat meestal niet vanzelf over. Het is geen kwestie van even een paar nachten goed slapen en je bent er weer bovenop. Je bent compleet uitgeput. Zowel fysiek als mentaal. Het voelt alsof je batterij constant bijna leeg is en je alsnog door moet blijven gaan. Dit is een ware uitputtingsslag. De chronische aard van de klachten is misschien wel het meest herkenbaar bij een burn-out. Je komt er zelf niet meer uit en de klachten houden dus echt langdurig aan. Ondanks dat je het gevoel hebt toch wel de nodige rust te pakken.

Als je de symptomen van een beginnende burn-out herkent, dan hoeft het wellicht niet zo ver te komen. Feit blijft dat hoe eerder je een burn-out herkent, hoe beter dit zal zijn. Psychologen Zwolle of een coach kunnen jou dan bijstaan om de juiste handvatten te leren en de burn-out de baas te blijven. Hoe langer je wacht, hoe lastiger dit proces zal zijn.

Verandering in gedrag

Ben jij van nature iemand die eigenlijk altijd heel kalm reageert op situaties? Maar merk je nu dat je de controle begint te verliezen? Dan is dit een duidelijk signaal van een burn-out. Wanneer je mentaal ernstig vermoeid bent, lukt het je niet meer om een situatie helder te beoordelen. Hierdoor raak je sneller in paniek, kan je je angstig voelen en misschien zelfs meer afstand voelen van je werk en gezin. Vergelijk het maar eens met je reactievermogen als je twee nachten slecht geslapen hebt. Dan voel je je ook heel prikkelbaar, kan je sneller huilen en je minder goed concentreren.

 

Bij een burn-out is dit ook het geval. Alleen blijft het aanhouden. Ondanks een aantal goede nachten slaap. Het lichaam en de geest zijn uitgeput en dat merk je ook terug in het gedrag.

Nieuwste over Blog