9 leuke ideeën wintervakantie in Nederland

9 minuten leestijd

Wil jij niet op wintersport in het buitenland, maar wil je wel optimaal van de winter genieten. Dan kan dat ook gewoon in Nederland, wij geven je 10 leuke ideeën voor een wintervakantie in Nederland. 

De winter staat weer voor de deur, dit betekent dat een groot gedeelte van Nederland naar het buitenland vertrekt. Maar misschien heb jij het geld niet voor een wintersportvakantie of blijf je gewoon liever in Nederland deze winter. Wij geven je een aantal unieke ideeën voor een wintervakantie in eigen land. Voor sommige van deze leuke winter activiteiten zal je moeten boeken, maar anderen kan je ook gewoon zelf ondernemen. 

Het Noorderlicht spotten, Dark Sky beleving 

In de winter wordt het natuurlijk sneller donker dan in de zomer. Dit betekent ook dat er unieke activiteiten zijn die ja kan ondernemen, zoals: sterrenkijken. Want wist je dat wij in Nederland veel te maken hebben met lichtvervuiling. Dit is wanneer je in grote steden door al het licht maar slecht sterren kan zien. Ga daarom naar het officiële Dark Sky Park Lauwersoog en maak kan om het Noorderlicht in Nederland te spotten. 

Dit kan je ook doen tijdens een uniek belevingsweekend georganiseerd door Ik Wil Hiken. Dit heet het Embrace the winter belevingsweekend. Je gaat hier onder andere sterrenkijken, maar ook buiten koken, overnachten, met een paddenstoelenexpert op pad, een ijsbad nemen en meer. Bij punt 3 lees je meer over dit Winterweekend in Nederland. 

Wintersporten, maar dan bij Snowworld 

Voor sneeuw hoef je echt niet helemaal naar het buitenland, ook in Nederland zijn er genoeg opties om van de sneeuw te genieten. Bijvoorbeeld met een wintersportvakantie in Snowworld. Hier heb je dan ook gegarandeerd sneeuw, zelfs in de zomer kan je op wintersportvakantie in Nederland. Wil je meerdere dagen achter elkaar snowboarden in Nederland? Dan kies je gewoon voor een hotelovernachting bij de skipistes. Dit is ook het grootste indoor skidorp van Europa. 

Wintervakantie in Nederland, Embrace the Winter

De winter is vaak een periode waarop we liever naar binnen gaan. De dagen worden korter en het is natuurlijk ook nog eens een stuk kouder. Daarom heeft Ik Wil Hiken het Embrace the Winter weekend bedacht. Tijdens dit weekend leer je de winter omarmen. Je gaat onder andere een gedeelte van het Pieterpad lopen en bij aankomst op het basecamp is het tijd om het vuurtje aan te maken. Koken boven en vuur is ook een heerlijke winterse activiteit. Alsof dat nog niet genoeg is ga je in dit weekend ook met een paddenstoelenexpert op pad. En kan je een duik in het water nemen en onder begeleiding van een Ijsbad coach een ijsbad nemen. 

Wil je meer weten over dit winter uitje in Nederland? Klik dan op de link in de tekst. 

Ervaar de koud, neem een ijsbad

Misschien heb jij al een heerlijke vakantie gepland in Nederland deze winter. Maar daar kan je best nog wel een leuke activiteit aan toevoegen. In Nederland worden er steeds meer workshops koudwater zwemmen of een ijsbad nemen georganiseerd. Dit is een superleuke aanvulling voor een echte wintervakantie. Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat het nemen van een ijsbad ongelofelijk gezond is voor je lichaam. Je leert ervan ontstressen en het is ook nog eens goed voor je bloedvaten en organen. 

Bezoek de koudste plek in Nederland, Lelystad 

In Nederland wordt sinds 1901 de temperatuur gemeten. De koudste temperatuur die ooit is gemeten in Nederland is in 1942 geweest in Winterswijk. Maar toch hebben wij Lelystad als koudste plek genoteerd. Want in 2012 kwam deze stad in het nieuws. Er werd daar op 4 februari namelijk een temperatuur gemeten van maar liefst -22,9 graden Celsius. Ga dus op een stedentrip in de winter naar Lelystad om te ervaren hoe het is in de koudste stad van Nederland. 

Ga met de tent op pad, winter kamperen 

De winter klinkt als een tijd dat je liever niet naar buiten gaat, vooral niet met je tentje. Maar steeds meer mensen hebben het winterkamperen ontdekt. Winterkamperen is namelijk superleuk om te doen. Voor een goed winter kampeeravontuur heb je een verwarmde tent nodig. Dit kan je doen door een kachel in je tent te plaatsen. Tijdens het Embrace the winter weekend zal Rick van Ik Wil Hiken je laten zien hoe dat eruitziet. Maar ook zonder kachel kan jij winterkamperen. Want slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Wil je een leuke camping boeken voor deze winter? Kijk dan eens op Campspace voor leuke kampeerlocaties bij de boer. 

wintervakantie in Nederland

Het wad ontdekken, winterse wadloop tochten 

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een winter activiteit gaat plannen. Maar toch kunnen wij je aanraden om eens te gaan wadlopen in de winter. Het weer is een stuk guurder en daardoor kan je echt de winter ervaren. Daarnaast is het ook nog eens een stuk rustiger op de eilanden als normaal. Je kan heerlijk uitwaaien en komt met frisse moed weer terug op het werk. Jij ervaart wel volop de winter met tegenstelling tot jouw collega’s. 

De warmte opzoeken, Boek een wellness

In de winter is het in Fins lapland heel gebruikelijk om de warmte op te zoeken. Zo duiken ze daar na een koude dag gewoon de sauna in. In Nederland kan je dit natuurlijk doen in één van de talloze wellness mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld naar Limburg voor Thermen 2000. Het water hier is 100% afkomstig uit een bron rondom het dorp Valkenburg. Maar ook in midden Nederland vind je meerdere grote wellness mogelijkheden. Ook voor wanneer jij een meerdaagse wintervakantie wil zijn er dus opties. 

wintervakantie in Nederland-1

Neem tijd voor jezelf, Wandel het Pieterpad 

Waar de winter eigenlijk om draait is weer de tijd voor jezelf te leren nemen. Het Pieterpad is HET pelgrimspad van Nederland. Zo lopen jaarlijks honderden tot wel duizenden mensen dit pad dat leidt van Pieterburen in Groningen naar St. Pietersberg in Limburg. Het Pieterpad is dus een pad dat kan zorgen voor bezinning. Tijdens het Embrace the Winter weekend in Nederland hebben wij gekozen om de eerste etappe te wandelen. Zo kom je helemaal tot rust in eigen land. 

Meer tips over winterkamperen in Nederland of wintervakantie in Nederland? Lees eens deze blogs die je vindt op andere pagina’s:

Nieuwste over Topondernemers