5 manieren om afval binnen je bedrijf te scheiden

3 minuten leestijd
afval binnen je bedrijf scheiden

Afval scheiden is steeds gebruikelijker geworden! Zowel voor particulieren, als voor ondernemers. Op welke manier kun je afval als bedrijf scheiden? Hoe draag je bij aan een betere, duurzamere wereld? In dit artikel zetten we vijf mogelijkheden voor je op een rijtje, die je helpen duurzamer te werken. Aan welke van deze opties heb jij al eens gedacht?

Tip: betrek ook je medewerkers bij het scheiden van afval. Welke innovatieve ideeën hebben zij en op welke manier draagt dit bij aan een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen?

#1: afvalbakken die scheiden makkelijker maken

De makkelijkste manier om bedrijfsafval te scheiden, is het gebruik van afvalbakken die uit meerdere losse bakken bestaan. Vaak bevat zo’n bak een segment voor GFT-afval, een segment voor plastic en een segment voor papier. Het maakt het voor medewerkers heel eenvoudig om hun afval te scheiden. Zorg er vanzelfsprekend wel voor, dat er altijd ruimte is in de verschillende bakken.

#2: afval scheiden in de kantine

Kijk ook nog eens naar de wijze waarop de salades en broodjes in de kantine bereid worden. Vaak liggen hier kansen om afval te scheiden, daar er zowel plastic vrijkomt als GFT-afval. Door het GFT-afval apart in te zamelen wordt het composteren en daarmee hergebruiken hiervan heel eenvoudig.

#3: afvalcontainer huren als ondernemer

Wanneer je werkzaam bent als hovenier of bijvoorbeeld timmerbedrijf, loont het om losse afvalcontainers te huren. In plaats van een grote afvalcontainer te huren, is het voordeliger om voor twee losse containers te kiezen: een container voor groenafval en een container voor grof sloop- en bouwafval. Niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer! Het groenafval kan zo veel makkelijker en efficiënter gecomposteerd worden. Verder zijn er uiteraard ook rolcontainers voor restafval, PMD, papier/karton, swill en noem zo maar op.

#4: analyseer onderdelen van het productieproces

Loop het productieproces nog eens na en bepaal hierbij welke afvalstromen er te onderscheiden zijn. Deze afvalstromen mogen niet vervuild raken onderweg. Gebeurt dit wel, probeer de afvalstroom in dat geval verder te optimaliseren. Dit kan betekenen dat je het productieproces op sommige punten iets aan moet passen.

#5: verzamel koffiebekers los

Vaak worden koffiebekers bij het restafval weggegooid. Dit is zonde, want de meeste koffiebekers op kantoor zijn tegenwoordig van papier gemaakt. Om het recyclen van deze koffiebekers makkelijker te maken, loont het om deze apart in te zamelen. Er zijn speciale kokers verkrijgbaar, waar men de koffiebekers in weg kan gooien na gebruik. Zet ze bij het koffiezetapparaat, om het zo makkelijk mogelijk te maken voor collega’s!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog