Last Updated on: 12th december 2022, 01:54 pm
We staan er niet altijd bij stil hoe belangrijk een gezond binnenklimaat is. Helaas merken we dit vaak pas wanneer de gevolgen zichtbaar worden. Feit blijft dat de luchtkwaliteit in veel woningen en panden slecht is. We maken ons regelmatig druk over de schadelijke stoffen die we buiten inademen, maar vergeten hierbij de luchtkwaliteit binnenshuis. En die is verbazingwekkend genoeg vaak nog veel schadelijker. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.
Een gezond binnenklimaat op kantoor met behulp van bijvoorbeeld een gbs systeem biedt namelijk talloze voordelen. Het maakt productiever en gezonder. Genoeg voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer dus. Maar hoe werkt dit precies? Hoe verbeter je de luchtkwaliteit op kantoor? We zetten drie tips op een rij.
1. Slim building management systeem
Een gbs systeem of gebouwbeheer systeem is noodzakelijk om het bedrijf goed te laten functioneren. Met een slim systeem ben je in staat om de kosten te drukken, meer comfort te bieden en bovenal de luchtkwaliteit te verbeteren. Hierbij speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol. Een zeer belangrijke pijler in de huidige tijd.
Klimaatbeheersing kantoor kan op heel veel verschillende manieren. Belangrijk is dat dit zoveel mogelijk automatisch wordt aangevoerd. Met behulp van slimme systemen is dit mogelijk. Dat scheelt tijd en je weet zeker dat het op de juiste manier wordt gedaan.
2. De juiste temperatuur
Als we denken aan comfort en een goed binnenklimaat, dan denken we ook aan de temperatuur. Maar welke temperatuur is nu echt goed om bij te werken? Belangrijk is dat werknemers het niet te koud of te warm hebben. In de winter is het natuurlijk heerlijk als de verwarming goed staat te branden, maar een te hoge temperatuur kan ook de productiviteit weer minderen. Het is daarom belangrijk om de temperatuur het hele jaar door zo stabiel mogelijk tussen de 18 en 21 graden te houden. Op die manier wordt het lichaam gestimuleerd en is deze in staat om productiever te werk te gaan.
Met de huidige energieprijzen proberen veel bedrijven de verwarming zo lang mogelijk uit te laten staan. Vergeet echter niet dat een te koude temperatuur ook niet bevorderlijk is voor de productiviteit. De werknemers mogen het niet te koud krijgen. Probeer dit dan ook te voorkomen door de temperatuur niet lager te laten zakken dan 16 á 17 graden.
3. Voldoende ventilatie
In een gesloten ruimte wordt dezelfde lucht steeds in- en uitgeademd. Dit is op de lange termijn niet zo gezond. Bovendien krijgen bacteriën zo sneller de kans om zich te verspreiden. Dit maakt dat zeker in de wintertijd er veel meer zieken zijn. Goede ventilatie kan hierbij helpen. Probeer daarom regelmatig de deuren en ramen open te zetten en investeer in een goed mechanisch ventilatiesysteem.
Wist je dat schone lucht ook nog eens makkelijker verwarmt? Hierdoor kan je indirect dus ook besparen op de energiekosten.