Zelf schroefdraad tappen

4 minuten leestijd
heap of assorted mechanical fasteners
Photo by Alex Tepetidis on Pexels.com

Heb je een eigen klusbedrijf waarbij je bijvoorbeeld meubelen of andere producten in elkaar moet zetten? Dan heb je misschien wel eens gehoord van schroefdraad tappen. Schroefdraad tappen houdt in dat er ruimte in een object wordt gecreëerd, zodat je de schroef erin kunt draaien. Je zorgt ervoor dat de schroef zich vast kan draaien in het materiaal. Vraag jij je af of je dit zelf kunt doen, of dit beter over kunt laten aan een gespecialiseerd bedrijf? Lees dan snel verder en kom erachter.

Schroefdraad tappen

Allereerst geven we wat extra uitleg over schroefdraad tappen. Een schroef heeft ‘ribbeltjes’ die om de schroef heen gedraaid zijn. Dit is de schroefdraad. De schroefdraad zorgt ervoor dat je de schroef vast kunt draaien in het materiaal. Zonder deze ‘ribbels’ kun je een schroef nooit vastdraaien. Denk maar eens na als je een egale schroef ergens in wilt draaien. Je blijft continu doordraaien, maar de schroef kan op geen enkele manier vastgedraaid worden in het materiaal.

Bij het tappen van een schroefdraad wordt ruimte in het object gecreëerd waar je de schroef in vast kan draaien. Door het tappen creëer je een opening in het materiaal, waar dus ook de ‘ribbels’ inzitten zodat de schroef erin gedraaid kan worden. Zonder schroefdraad tappen zul je dus nooit een schroef in een object vast kunnen draaien.

Hoe kun je schroefdraad tappen?

Het is mogelijk om zelf schroefdraad te tappen, maar dit kun je niet in alle materialen zelf doen. Wil je schroefdraad tappen in hout? Dan is het wel mogelijk. Wil je bijvoorbeeld RVS tappen? Dan moet je dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Wanneer je zelf schroefdraad gaat tappen moet je er rekening mee houden dat hier aardig wat tijd in gaat zitten. Allereerst zijn de voorbereidingen erg belangrijk. Je moet er namelijk voor zorgen dat je beschikt over de juiste spullen. Voor schroefdraad tappen heb je een boormachine, draadtap, wringijzer en snijolie nodig. Als je alle spullen hebt kun je kijken naar de maat van de schroeven die je gaat gebruiken en waar je deze wilt plaatsen.

Wanneer je de voorbereidingen hebt getroffen kun je beginnen met het boren van gaten op de plekken waar jij de schroeven wilt hebben. Vervolgens heb je voor het tappen van schroefdraad een tapset nodig. Deze set bestaat uit drie tappen. De tap kun je in het wringijzer klemmen en met snijolie besprenkelen. Vervolgens zet je de tap haaks op het materiaal en draai je de tap in het gat. Dit doe je uiteindelijk met alle drie de tappen. Heb je dat gedaan? Dan kun je nu een schroef stevig in het object vastdraaien.

Het schroefdraad laten tappen

Je weet nu dat je in sommige materialen de schroefdraad zelf kunt tappen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Vooral als groot klusbedrijf is efficiënt om dit uit handen te geven. Dit bespaart je namelijk veel tijd en zo kun je de focus leggen op het kluswerk.  

Nieuwste over Blog