Wat gebeurt er met een eenmanszaak na overlijden?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 15th maart 2021, 12:10 pm

Bij het ondernemerschap komt een heleboel kijken. Zo ook de zaken die geregeld moeten worden in het geval als je komt te overlijden. Wat gebeurt er eigenlijk met jouw bedrijf als je (plots) komt te overlijden?

Uitvaartverzekering

Overlijden is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt als je net een nieuw opstart. Toch is de beste optie om alles omtrent jouw bedrijf vast te leggen, in een testament. Dat kan je doen bij een uitvaartverzekering die bij jou en jouw bedrijf past. Je kunt verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken en kiezen voor de optie die het best bij uw ondernemerschap past.

Wettelijke regeling

Als u niets in uw testament heeft gezet over uw bedrijf en hoe nu verder, gaat de wettelijke regeling in. Daarin staat dat jouw echtgenoot, partner of kinderen direct eigenaar zijn geworden van jouw bedrijf. Wanneer er geen sprake is van een echtgenoot of kinderen gaat de erfenis naar ouders, broers en zussen.

Ouders krijgen minimaal een kwart. De (klein)kinderen van de broers en zussen erven door plaatsvervulling wanneer de broers of zussen zijn overleden. Halfbroers- en zussen erven de helft van wat broers en zussen erven.

Aangifte bij de gemeente

Als iemand komt te overlijden moet er als eerste een aangifte van overlijden gedaan worden bij de gemeente. Nabestaanden kunnen dit zelf doen, maar het is gebruikelijk dat de uitvaartondernemer langsgaat bij de gemeente. De gemeente registreert het overlijden en geeft de veranderingen door aan de belastingdienst. Als zzp’er wordt het bericht automatisch doorgegeven aan de Kamer van Koophandel.

Stakingswinst

Bij het staken of stoppen van de eenmanszaak moet er een afrekening gemaakt worden met de belastingdienst. De meerwaarde die is ontstaan bij het opheffen van de eenmanszaak (de stakingswinst) wordt berekend over de winst vanaf 1 januari tot de dag van het overlijden. Zaken zoals stille reserves of nog niet belastbare resultaten worden dan in één keer belast.

Stakingsaftrek

Wanneer je een eenmanszaak opheft, kan je in aanmerking komen voor een extra stakingsaftrek. Ook wel een aftrekpost voor de belasting die betaald moet worden over de winst die behaald is uit het staken van de onderneming. De stakingswinst wordt dus belast bovenop de gemaakte winst. De stakingsaftrek is er om mensen tegemoet te komen. Dat is in 2018 maximaal 3.630 euro en mag worden afgetrokken van de stakingswinst.

Zzp’er

Veel mensen zijn tegenwoordig zzp’er en hebben dus een eenmanszaak. Dat kon bestaan doordat de overledene goed was in het werk dat hij of zij deed. De familie die de zaak hebben geërfd, kunnen daar waarschijnlijk niet zo veel mee. Toch worden ze na jouw overlijden de baas van je zaak. Ze krijgen te maken met de belasting, jouw lopende rekeningen, openstaande facturen en financiën. Zorg er dus te alle tijden voor dat je administratie up to date is en te begrijpen voor je opvolgers.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips