Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor jouw inkomen. Werk je voor een groot aantal klanten? Dan komt er ongetwijfeld genoeg geld binnen. Dit is mogelijk niet meer het geval als je arbeidsongeschikt raakt. Je verwacht misschien niet dat dit jou zal overkomen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Reden genoeg om jezelf in te dekken tegen arbeidsongeschiktheid. Probleem is alleen dat veel ondernemers niet weten hoe zij dit doen. Daarom helpen wij jou hier een handje bij. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je als ondernemer omgaat met arbeidsongeschiktheid.
Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af
Wanneer je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt, kan dit grote gevolgen hebben. Je kunt immers niet meer werken, waardoor leidinggeven aan jouw bedrijf lastig is. Als er iemand is die jouw taken over kan nemen, is dit mogelijk een minder groot probleem. Toch is het ook dan verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je verzekert jezelf dan immers van inkomen als je niet meer kunt werken als gevolg van arbeidsongeschiktheid.
Voor zzp’ers is het extra belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Omdat zij geen personeel in dienst hebben, is er niemand die het werk over kan nemen. Dit betekent ook dat er geen geld meer binnenkomt. Althans, als je geen zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Is dit wel het geval? Dan ontvang je maandelijks een uitkering als je arbeidsongeschikt bent. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat je in de financiële problemen komt. Er komt immers iedere maand geld binnen, waardoor jij jouw vaste lasten kunt blijven betalen.
Zorg dat jouw personeel ook goed verzekerd is
Als zelfstandig ondernemer moet je er in eerste instantie voor zorgen dat je zelf goed verzekerd bent voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Heb je personeel in dienst? Dan is het belangrijk om ook voor jouw medewerkers de juiste verzekeringen af te sluiten. Een WIA werknemersverzekering helpt jou hier een handje bij. Met deze collectieve verzekering zorg je er namelijk voor dat medewerkers die arbeidsongeschikt raken een goed inkomen overhouden.
Is één van jouw medewerkers langer dan twee jaar arbeidsongeschikt? Dan heeft hij/zij recht op een wettelijke WIA-uitkering. Sluit je een WIA verzekering af? Dan vul je als werkgever de uitkering die de medewerker van de overheid krijgt aan. Bij de meeste verzekeraars kun je uit diverse percentages kiezen, zoals 70%, 75% of 80%. Het gaat hierbij altijd om een percentage van het inkomen waarmee je de uitkering aanvult.
Vergeet niet dat je WGA risicodrager bent
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor medewerkers die in de werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomen. Je bent de eerste tien jaar zelfs verplicht om de WGA-uitkering te betalen. Hiermee draag je bij aan de re-integratie van een arbeidsongeschikte medewerker. Omdat de kosten hiervoor hoog uit kunnen vallen, doe je er goed aan je hiervoor te verzekeren. Hiervoor sluit je een WGA Eigenrisicodragersverzekering af. Hiermee dek je de kosten die je als werkgever maakt voor werknemers die 35% tot 80% arbeidsongeschikt zijn.