Last Updated on: 30th maart 2023, 08:30 am
Wanneer je zelfstandig ondernemer bent en je niet zo lekker voelt, is de kans groot dat je gewoon door blijft werken. Er komt immers geen geld binnen als je in bed blijft liggen. Althans, niet wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) werkt. Helaas zijn er situaties denkbaar waarin je voor een langere periode niet aan het werk kunt. In dat geval ben je arbeidsongeschikt. Als je hier nog niet eerder mee te maken hebt gehad, weet je misschien niet wanneer er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Daarom vertellen wij je in deze tekst wanneer iemand arbeidsongeschikt is en wat je hiertegen kunt doen.
Je kunt minimaal 25 procent van je werk niet meer verrichten
Ondanks dat arbeidsongeschiktheid een term is die vaak gebruikt wordt, weet lang niet iedereen wat het precies is. Geldt dit ook voor jou? Dan heb je waarschijnlijk ook geen idee wanneer iemand arbeidsongeschikt is. Bij de meeste verzekeraars is er sprake van arbeidsongeschiktheid als je minimaal 25 procent van je werkzaamheden niet langer kunt verrichten. Dit is niet iets wat je zelf bepaalt, want je moet officieel vast laten stellen óf en in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Het kan zijn dat je hier een keuring voor moet ondergaan, zodat een verzekeraar zeker weet dat je ze niet voor de gek houdt. Je hebt recht op een uitkering als je voor minimaal 25 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard.
Zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering geen uitkering
Word je voor minimaal 25 procent arbeidsongeschikt verklaard? Dan is het nog geen uitgemaakte zaak dat je recht hebt op een uitkering. Dit is namelijk alleen het geval als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. In dat geval keert een verzekeraar je maandelijks geld uit wanneer je volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt verklaard. Benieuwd hoeveel je per maand ontvangt? Dat kunnen we je helaas niet vertellen. De hoogte van de uitkering hangt namelijk af van verschillende factoren. Bij het afsluiten van de verzekering kies je een verzekerd bedrag. Dit bedrag wordt – samen met de mate van arbeidsongeschiktheid – als uitgangspunt genomen. Heb je 2000 euro verzekerd en ben je voor 75 procent arbeidsongeschikt? Dan keert een verzekeraar je iedere maand 1500 euro uit.
Wie bepaalt of ik arbeidsongeschikt ben?
Eerder in deze tekst las je al dat je niet zelf bepaalt of je arbeidsongeschikt bent. Logisch, want anders zou het wel heel erg makkelijk zijn om een uitkering te krijgen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt wie dan wel bepaalt of je arbeidsongeschikt bent. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld door je verzekeraar. Zij beoordelen in hoeverre het niet meer mogelijk is om te werken als gevolg van ziekte, een ongeval, burn-out of zwangerschap. Ben je het niet eens met de bevindingen? Dan heb je vaak recht op een second opinion.
Wat kost een AOV?
Wil je voorkomen dat er helemaal geen geld binnenkomt als je arbeidsongeschikt bent? Sluit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Voordat je dit doet, ben je vast en zeker benieuwd naar de kosten van deze verzekering. Omdat de hoogte van de premie deels afhankelijk is van de keuzes die je zelf maakt, kunnen we je niet precies vertellen wat je betaalt. Gelukkig kun je bij veel verzekeraars tegenwoordig makkelijk en snel een AOV berekenen. Hierdoor weet je binnen de kortste keren hoeveel je per maand betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.