Waarom zit-sta bureaus een must have zijn voor je (thuis)werkplek

5 minuten leestijd
woman holding a notebook and using a laptop
Photo by Mizuno K on Pexels.com

Last Updated on: 2nd december 2022, 10:29 am

Je hebt het wel eens ergens gelezen, hoort je vrienden erover en ziet het ook in je omgeving steeds vaker voorkomen: zit sta bureaus. Dat eigen bureau op je (thuis)werkplek is eigenlijk ook wel eens aan vervanging toe, maar ja: is een zit sta bureau het nou echt wel waard? Daarnaast weet je ook totaal niet waar je op moet letten. Welk bureau is namelijk goed voor jouw lengte? In deze blog vertellen we je meer over waarom zit sta bureaus een echte must zijn én geven we je tips om de juiste aan te schaffen.

Waarom een zit sta bureau en heb ik er wel een nodig?

Heb je de laatste tijd ook uitspraken zoals ‘zitten is het nieuwe roken’ voorbij zien komen? Dat is omdat we met zijn allen op een gemiddelde werkdag ook echt veel te veel zitten in verhouding tot onze activiteiten de rest van de dag. Een zit sta bureau zorgt ervoor dat je af kunt wisselen tussen zittend en staand werken. Deze afwisseling in je werkhouding heeft extreem positieve effecten op je lichaam, zoals het verkleinen van de kans op nek-, rug- en gewrichtspijn. En denk je nu bij jezelf: ik sta echt nooit tijdens het werken? Dan moet je dat gewoon meer gaan doen!;) Geintje, we snappen erg goed dat het – vooral in het begin – erg lastig is om te wennen aan staand werken. Toch is een elektrisch zit sta bureau alleen al erg handig omdat je vooral bij elektrische zit sta bureaus erg nauwkeurig je ideale zithoogte kunt instellen. De ideale zithoogte per lichaamslengte vind je onderaan deze blog terug.

Waar let ik op bij het kopen van een zit sta bureau?

Allereerst hebben we een handige lijst met punten voor je opgesomd waardoor het gemakkelijker wordt om een zit sta bureau uit te zoeken, mocht je dit overwegen. Let bij het uitkiezen van een zit sta bureau op de volgende punten:

  • Kijk goed of je het bureau kunt declareren en aan welke eisen het bureau dan moet voldoen

Heb je een werkgever waarvan je een zit sta bureau mag uitzoeken voor je (thuis)werkplek? Lucky you! Kijk wel goed naar de eisen waar het bureau aan moet voldoen, zoals bepaalde arbo normen. Veel werkgevers eisen namelijk dat het bureau moet voldoen aan normen zoals de NEN-EN 527 en NPR 1813 norm. Dit heeft onder andere te maken met de verstelbaarheid van het bureau.

  • Kijk of het bureau naar de goede hoogte kan worden ingesteld

Zoals we al eerder besproken, moet het bureau op de goede hoogte kunnen worden ingesteld. Bekijk het schema hieronder voor jouw ideale zit- en stahoogte.

  • Denk na over wat je op het bureau wil neerzetten (draagkracht)  

Kijk goed naar de draagkracht van het bureau: hang je bijvoorbeeld je computer op aan je bureau en heb je twee of meer monitoren? Kies dan voor bijvoorbeeld 100 of 150 kilo draagkracht.

  • Koop het bureau bij een betrouwbare partij met kennis van ergonomie

Steeds meer woonwinkels en webshops beginnen met het aanbieden van zit sta bureaus. Maar pas op: kijk goed naar de specificaties. Kies bijvoorbeeld voor echte kantoorinrichters die ook zit sta bureaus aan particulieren leveren.

  • Zorg dat je het bureau goed instelt

Een zit sta bureau hebben is fijn, maar als je hem niet goed instelt heb je er alsnog niks aan! Check daarom goed in welke hoogte je het bureau in moet stellen.

Waar bestel ik een zit sta bureau

Zoals eerder genoemd, raden we je altijd aan om voor een partij te kiezen met kennis op het gebied van ergonomie en ervaring met het inrichten van kantoren. Veel woonwinkels brengen namelijk zit sta bureaus op de markt, zonder eigenlijk te weten wat bijvoorbeeld de diverse ARBO normen inhouden. Een organisatie zoals Multi Ratio heeft jarenlange ervaring op het gebied van zit sta bureaus en levert zowel aan particulieren als aan bedrijven. Hopelijk shop je dankzij deze tips gemakkelijk een fijn zit sta bureau voor je werkplek!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog