Waarom wordt er waterpijp gerookt in de Oosterse cultuur?

3 minuten leestijd

Je kent de Shishalounge om de hoek waarschijnlijk wel. Maar waarom is waterpijp roken zo populair in de Oosterse cultuur? Wij leggen je in de blog meer uit over waterpijp roken. 

Uit onderzoeken komt naar voren dat waterpijp roken vooral een sociale activiteit is. Vooral in Arabische landen is waterpijpen een vorm van gezelligheid. Mensen komen samen in een shishalounge niet per direct om waterpijp te roken. Ze komen samen om sociaal te zijn. Waar wij samen komen in een bar of een café en een drankje drinken is het nuttigen van alcohol in veel Arabische landen niet toegestaan. Het drinken van thee en roken van waterpijp wel en dit is voor hen dus een mooi alternatief. 

Waar komt de waterpijp vandaan? 

Een waterpijp wordt ook wel shisha genoemd. Er zijn verschillende verhalen bekend over waar de oorsprong ontstond van de waterpijp. Zo zijn er verhalen over het ontstaan in India en dan in de regio’s tegen de Pakistaanse grens. Dit zou al meer dan 1000 jaar geleden zijn. Het Perzische rijk bracht de waterpijp over de landsgrenzen helemaal richting Marokko. Tegenwoordig kan je een waterpijp in de waterpijp winkel halen. Maar dit was vroeger dus heel anders, vaak werden ze ook zelf gemaakt. 

Zo wordt een waterpijp ook wel genoemd

Naast shisha en hookah zijn er meer benamingen voor de waterpijp. Zo zeggen ze in de Arabische wereld ook wel: nargeela, argeela. In Turkije en landen rondom wordt het vaker de Nargile genoemd. Dit woord stamt af van het Perzisch. Daar betekent het: kokosnoot. Dit is omdat vroeger kokosnoot werd gebruikt om een waterpijp te maken. In landen als Albanië en Bosnië wordt de waterpijp een Lula of Lulava genoemd. Dit betekent zoiets als pijp en shishe betekent hier de vaas. Zo zie je dus dat er overal andere namen worden gebruikt. 

Een waterpijp is haraam 

Goed om te weten is dat het zo populair is in de arabische cultuur omdat veel landen islamitisch zijn. In de koran wordt er gesproken over haraam. Wat zoiets betekent als onrein. Het roken van tabak en drinken van alcohol zijn niet haraam. Waterpijp roken kan je doen zonder tabak. Hierdoor is het haraam om shisha te roken. Echter gaat het ook weleens mis in shishalounges. Lees dit artikel om te zien dat je af en toe moet oppassen bij het binnenstappen in deen shishalounge als je haraam wil leven. 

Nieuwste over Blog