User experience (UX) is niet zomaar een hippe techterm. Het is een essentieel – misschien zelfs wel hét belangrijkste – aspect van je webshop. Je wil immers dat je online winkel gebruiksvriendelijk is en je bezoekers makkelijk hun weg vinden van de ene naar de andere pagina aan de hand van de juiste call to actions. Met als resultaat een webshop die converteert als nooit tevoren.
Wat is dat precies UX?
Bij het opzetten van een webshop door een UX-designer gaat het vooral om gebruiksgemak. Het design is opgemaakt vanuit het perspectief van de gebruiker. ‘Zou dat niet altijd zo moeten zijn?’, vraag je je wellicht af. De term is ontstaan in ‘95 naar aanleiding van de functie van een designer van Apple. Langzamerhand zijn we er écht de voordelen van gaan inzien. Het is nu zelfs een aparte niche. Als je designer of jijzelf rekening houdt met UX, dan wandelt je webshopbezoeker vlotjes door de verschillende fasen van de customer journey en weet die precies welke informatie te vinden is: het gebeurt intuïtief.
Hoe kan je het toepassen op jouw webshop
De consument heeft hoge verwachtingen, ook van jouw webshop. Alles moet vlot en snel vooruit gaan. En als het even kan ook oogverblindend mooi zijn. Welke knoppen waar moeten staan, welke call to actions op welke pagina, je denkt er best even over na voor je je webshop online zet. In bijvoorbeeld de financiële sector gaat het er erg doordacht aan toe. Zo nodigt KBC testgroepen uit om hun interface te testen, zo kunnen ze precies zien waar het misloopt. Of je met jouw webshop nu meteen een testpanel moet bijeenroepen is misschien wat overdreven. Maar een kennis of vriend de stappen laten doorlopen die nodig zijn om een bestelling te plaatsen kan al heel wat inzicht geven. Vergeet vooral de checkout niet goed onder de loep te nemen. Naast je productpagina’s gebruiksvriendelijk en in je eigen branding opmaken, heb je met een webshop die makkelijk navigeerbaar is een stapje voor op de concurrentie die hier niet in investeert.
De zogenaamde checkout experience is doorslaggevend voor conversie. Een payment service provider kan je hierbij helpen. Die biedt je niet enkel verschillende betaalmethoden aan, ze verzorgen in samenwerking met jou het hele betaalproces tot in de puntjes. Er bestaat zelfs zoiets als een self-learning checkout die zich aanpast aan het gedrag van de bezoeker. Maar gebruik van betaaltechnologie and… Go check it out!