Waarom steeds meer ondernemers last hebben van pijnklachten 

4 minuten leestijd

Last Updated on: 31st januari 2023, 10:44 am

Ben jij benieuwd waarom steeds meer ondernemers last hebben van pijnklachten? Wij zetten veel voorkomende klachten op een rij en geven je ook inzicht in SOLK. Dit zijn onverklaarbare pijnklachten bij onder andere ondernemers.

Onverklaarbare pijnklachten

Er zijn ook veel onverklaarbare pijnklachten. Zo heb je bijvoorbeeld als ondernemer veel last van je rug of schouders. Je hebt een nieuwe stoel gekocht en probeert gedurende de dag te lopen. Maar toch krijg je last van hoofdpijnklachten. Helaas blijven de klachten toch, dus je gaat opzoek naar een oplossing voor je onverklaarbare klachten. Somatische onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK), komt steeds vaker voor bij vooral ondernemers. Gelukkig is er zoiets als een solk behandeling waar er wordt ingegaan om deze onverklaarbare pijn. 

Meest voorkomende (pijn)klachten voor ondernemers 

Zorgen voor jezelf en je eigen lichaam. Als ondernemer ben je actief en altijd weer bezig met oplossingen en nieuwe inzichten. Toch zijn er klachten die bij veel ondernemers voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende (pijn)klachten voor ondernemers op een rij: 

Stress 

Bijna alle ondernemers leiden onder een hedendaagse ziekte: stress. Vroeger was stress helemaal geen klacht in het leven. Zo had een boer zijn erf en wist precies waar en wanneer hij wat moest doen. Hierdoor kwam er regelmaat. Tegenwoordig zijn ondernemers opzoek naar nieuwe oplossingen of andere manieren om te verkopen. Doordat het pakket aan taken stijgt ontstaat er stress. Want komt alles wel op tijd af? 

Burn-out / overwerken 

Stress en overwerkt zijn oorzaak en gevolg. Zo zien we tegenwoordig steeds meer ondernemers die overwerkt raken en belanden in een burn-out. Dit heeft vooral te maken met te veel werk en te weinig overzicht of tijd. 

Verkeerd bureau/stoel 

Rugklachten komen ook ontzettend vaak voor bij ondernemers. Veel ondernemers zitten hele dagen achter hun bureau en komen eigenlijk maar weinig buiten. Door weinig te wandelen of te bewegen tussen werktijden door kan je rugklachten krijgen. Want vaak wordt dit werken achter een bureau gecombineerd met een slechte zithouding. Dit kan uiteindelijk chronische pijn veroorzaken. Zitten in een hedendaagse ziekte voor veel ondernemers. 

Werkdruk door werkgever 

We hadden het al even benoemd, maar vroeger was er heel duidelijk een taak die je moest uitvoeren als boer of als werknemer. Maar door de stijgende vraag naar producten en diensten zien we ook de werkdruk ontstaan bij werknemers. Deze wordt vaak gegeven door de werkgever zelf. Hij/zij bepaalt dat Pieter toch twee uur langer moet doorwerken om bepaalde taken af te krijgen. Hierdoor kan uiteindelijk een burn-out ontstaan bij Pieter. 

Ambities 

Ben jij een zelfstandig ondernemer? Dan heb je waarschijnlijk bepaalde ambities. Deze ambities kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk onder het bureau beland. Je had het idee om dit jaar 40.000 euro aan omzet te draaien, maar het bleek toch te hoog gemikt. Je hebt je ambities niet gehaald en bent teleurgesteld in jezelf en hierdoor ontstaat er verdriet of onzekerheid. Dit kan uiteindelijk zorgen voor klachten zoals ziekteverzuim en verlies van klanten. 

Oplossing voor veel (pijn) klachten bij ondernemers 

Gun jezelf ruimte en tijd om je onderneming te starten. Maar ook wanneer het ontzettend goed gaat hoeft het niet alleen maar beter. Je mag best een stapje terug doen en daardoor iets minder geld verdienen. Ga ook wat vaker tussen het werk door naar buiten. Geef jezelf letterlijk ruimte en tijd. Zo blijf je uiteindelijk langer fris en kan je gewoon zonder burn-outs een leven lang blijven werken.

Nieuwste over Ondernemerstips