/

Waarom lean werken interessant kan zijn voor je bedrijf

7 minuten leestijd
Waarom lean werken interessant kan zijn voor je bedrijf

In het bruisende bedrijfsleven van vandaag de dag is het een must om voortdurend op zoek te zijn naar manieren om efficiënter te opereren als organisatie. Er zijn verschillende manieren en strategieën binnen dit thema die je als ondernemer kunt toepassen om zo je bedrijfsvoering op te schroeven. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer bedrijven die lean werken.

Grote kans dat je al eens van lean gehoord hebt. Misschien heb je zelfs al eens meer gehoord of gelezen over de voordelen yellow belt of een andere belt die komen kijken bij lean werken. In dit artikel bespreken we deze methodologie verder met je en vertellen we je meer over waarom lean werken ook interessant kan zijn voor jouw bedrijf in de regio.

Lean werken: wat is dat precies en hoe is het ontstaan?

Lean werken, ook wel bekend als lean management, is een manier van werken die erop gericht is om verspillingen binnen een bedrijfsvoering zo veel mogelijk te minimaliseren en de waarde voor de klant zo veel mogelijk te maximaliseren. Het grootste doel van deze manier van werken is om bedrijfsprocessen beter te stroomlijnen en zo de efficiëntie van het geheel te verbeteren. Natuurlijk staat het verhogen van de kwaliteit van het werk hierbij ook centraal door continue verbetering en het elimineren van bepaalde bedrijfsactiviteiten die geen waarde toevoegen aan het bedrijf. 

Lean werken is voor het eerst ontstaan in de jaren 50 van de vorige eeuw. Het werd bedacht door werknemers van het Japanse bedrijf Toyota. Taiichi Ohno en Eiji Toyoda introduceerden toen het begrip Toyota Productiesysteem (TPS). Dit begrip vormde later de basis van de Lean methodologie zoals we die nu kennen. Met TPS wilden ze bepaalde problemen bij Toyota elimineren, zoals de beperkte middelen en de hoge concurrentie waarmee ze kampten. Door actief aan de slag te gaan met het herkennen en elimineren van verspillingen kon het bedrijf Toyota beter werken en zelfs een concurrentievoordeel halen. Kortom: een erg interessante basis voor bedrijven die nu ook te maken krijgen met veel concurrentie nu het aantal bedrijven in ons land blijft groeien.

Voordelen van lean werken voor je bedrijf in de regio

Logischerwijs heeft de basis van toen veel positieve invloed gehad op het Lean werken van nu. Al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw wordt Lean toegepast bij veel bedrijven. Dat is helemaal niet gek, want met deze methodologie richt je je echt op de klant en op wat echt waardevol is. Er zijn verschillende voordelen waar je van profiteert wanneer je lean werken toepast binnen je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De focus bij lean werken ligt op optimale efficiëntie om zo meer waarde te creëren voor de klant. Omdat je alles wat geen waarde heeft elimineert uit het bedrijfsproces blijft alleen dat waar vraag naar is over.
  • Met lean werken voorkom je dat je veel tijd, geld en energie verspilt aan het bedrijfsproces en focus je je dus op dat wat er echt toe doet. Het geld dat je overhoudt, kun je dus beter besteden aan andere bedrijfsprocessen.
  • Daarbij profiteer je van een verbeterde kwaliteit, omdat je meer inzicht krijgt in de sterke en zwakke onderdelen van je bedrijfsprocessen. Op basis daarvan kun je het gehele bedrijfsproces beter inrichten.
  • Efficiënter werken waarbij de processen meer gericht zijn op de klant zorgt er daarbij voor dat klanten sneller tevreden zijn. Ook dat levert uiteindelijk meer geld op, want tevreden klanten komen sneller weer terug.
  • Wat veel mensen niet weten, is dat lean werken ook een positieve invloed heeft op de betrokkenheid van de medewerkers. Omdat een organisatie waar lean werken wordt toegepast vaak overzichtelijker en georganiseerder zijn, weten medewerkers vaker waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen. Dat zorgt voor meer tevredenheid op de werkvloer, wat weer een directe invloed heeft op de motivatie en productiviteit.

Starten met lean werken: dit moet je zoal weten

Met zoveel voordelen kan het niet anders dan interessant zijn om jezelf ook eens te verdiepen in lean werken. Als je ook wil starten met deze methodologie is het in ieder geval aan te raden om de filosofie achter het begrip echt goed te begrijpen. Daarnaast moet je weten dat er verschillende trainingen zijn die je als manager of ondernemer kunt volgen om lean werken op de juiste manier toe te passen, zoals een yellow belt of een orange belt training. Daar leer je onder andere meer over het elimineren van verspillingen binnen je bedrijf. Denk aan overproductie, problemen met transport, wachttijden en overbodige voorraden. 

Daarbij is het goed om alle medewerkers te betrekken bij het identificeren en toepassen van verbeteringen binnen de bedrijfsvoering. Een cultuur van betrokkenheid op de werkvloer werkt sowieso motiverend voor mensen die bij je werken. Ook moet je je verdiepen in de verschillende tools en technieken die komen kijken bij lean werken, zoals Poka Yoke, 5S en Value Stream Mapping. Dat zijn allemaal zaken waar je mee te maken krijgt wanneer je een training volgt, zoals een orange belt training. Onthoud dat lean werken een proces is van voortdurende verbetering, dus dat deze methodologie altijd actief is zodra je ermee start.

Nieuwste over Blog