Het verbeteren van bedrijfsprocessen begint hier!

3 minuten leestijd

Binnen bedrijven met een winstoogmerk is het altijd van belang om de winst te maximaliseren. Deze winst wordt gemaximaliseerd door verschillende bedrijfsprocessen te verbeteren. Denk hierbij aan de processen rondom inkoop, verkoop of de interne processen. Het verbeteren van de processen is echter lastig omdat het in de definitie erg abstract klinkt. Juist omdat dit vrij lastig is geven we je in deze blog enkele tips die jou kunnen helpen bij het verbeteren van jouw bedrijfsprocessen.

Uitschrijven

Het verbeteren van verschillende processen in een organisatie is een tijdrovende bezigheid. Om een proces namelijk van a tot z te kunnen begrijpen dient deze eerst uitgeschreven te worden. Dit is misschien wel het minst leuke stukje van de procesverbetering, maar dit maakt het niet minder belangrijk. Tijdens het uitschrijven loop je namelijk al snel tegen bottlenecks aan die je direct kunt aanwijzen als problemen binnen dit proces. Het is hierin dan ook erg belangrijk om geen enkel aspect van het proces te vergeten in het uitschrijven ervan. Een verbetering van 1% kan namelijk op het gehele proces al een wezenlijk verschil maken!

Intern publiceren bedrijfsprocessen

De beschrijving van het proces is overigens niet alleen bedoeld voor de verbetering van het proces maar kan ook dienen als een handleiding voor nieuwe medewerkers. Na het lezen van de procesbeschrijving zijn de nieuwe medewerkers volledig op de hoogte van de manier van werken binnen het specifieke proces. Wanneer de verschillende bedrijfsprocessen opgeslagen staan in een online omgeving zoals die van Scienta kan het personeel hier te allen tijde bij en scheelt dit enorm veel vragen en tijd binnen de organisatie.

Pijnpunten oplossen

Nadat het proces is uitgeschreven kan je overgaan tot het verbeteren van de processen. De procesbeschrijving vormt hierin de leidraad. Het is hierin aan te raden om een partij in de arm te nemen die ervaring heeft bij het verbeteren van processen. Als je hier namelijk zelf weinig verstand van hebt, dan kan het maar zo wezen dat je de processen niet verbeterd maar juist verslechterd! Probeer daarnaast één proces tegelijk te verbeteren. Zo houd je de focus en zorg je ervoor dat het proces écht verbeterd wordt en niet alle processen een beetje verbeterd worden.

Nieuwste over Ondernemerstips