Waar moet je rekening mee houden bij zakelijke lease?

3 minuten leestijd

Heb je weinig startkapitaal, maar wil je toch in een zakelijke auto rijden? Dan is zakelijke lease iets voor jou. Je betaalt in dit geval een vast bedrag per maand, waardoor je de kosten voor de auto niet in één keer op hoeft te hoesten. Toch is het niet verstandig om lukraak een leasecontract af te sluiten. Nee, want je moet namelijk op een aantal zaken letten. Wij vertellen je in deze tekst waar je rekening mee moet houden bij zakelijke lease.

1. Leasevorm
Als je zakelijk wilt leasen moet je allereerst weten dat er verschillende leasevormen zijn. Heb je nog niet eerder geleaset? Dan ben je hier mogelijk niet bekend mee. Daarom zetten wij hier de twee bekendste leasevormen op een rijtje. Zodoende kun je kiezen welke leasevorm het beste bij jouw bedrijf past.

Financial lease
Kies je voor financial lease? Dan is de auto na afloop van het leasecontract eigendom van jouw bedrijf. De leasemaatschappij financiert de aankoop en jij betaalt deze terug door maandelijks af te lossen.

– Operational lease
Deze leasevorm lijkt in veel opzichten op financial lease. Toch is er één belangrijk verschil: je wordt zelf geen eigenaar van het voertuig, ook niet als de leaseperiode ten einde loopt en je altijd keurig betaald hebt. Nee, bij operational lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij.

2. Bijtelling
Wanneer je een zakelijke auto koopt en hier privé meer dan 500 kilometer per jaar mee rijdt, krijg je te maken met bijtelling. Dit is bij SUV leasen zakelijk niet anders. De bijtelling is een bedrag dat in rekening wordt gebracht over de extra kilometers die je privé met de auto rijdt. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de leeftijd en CO2-uitstoot. Online kan je eenvoudig je bijtelling berekenen. Om eventuele problemen met de bijtelling te voorkomen, raden wij je aan een rittenregistratie bij te houden. Zodoende kun je altijd aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

3. Brandstof of elektrisch?
Wil je zakelijk leasen? Dan moet je voor jezelf bepalen welk voertuig het wordt. Valt jouw keuze op een SUV? Dan ben je er nog niet. Nee, want je moet ook nog een keuze maken tussen een brandstofauto of elektrisch rijden. Elektrisch rijden is vaak goedkoper en bovendien stoot zo’n voertuig minder CO2 uit dan een brandstofauto. Daar staat tegenover dat de actieradius van een brandstofauto vaak hoger is dan die van een elektrische SUV.

Kies je voor een elektrische SUV? Dan betaal je minder dan 22% bijtelling als je meer dan 500 kilometer privé rijdt met een zakelijke auto. De bijtelling voor elektrische auto’s verandert de komende jaren wel. Tot 2026 wordt de bijtelling voor elektrische voertuigen stapsgewijs verhoogd. De komende jaren profiteer je dus nog van een lagere bijtelling voor elektrische auto’s.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips