Waar moet je op letten wanneer je een zakelijke lening afsluit?

4 minuten leestijd

Een onderneming starten is natuurlijk iets prachtigs. En ook als je al een flinke tijd een onderneming hebt, kan het gebeuren dat je weleens ergens een investering in moet doen. Denk aan het aanschaffen van een werkbus, nieuwe materialen of een kantoorpand. Voor iedereen die niet een zak geld heeft liggen, kan een zakelijke lening de oplossing zijn. In deze blog vertellen we je alles over het openen van een zakelijke lening.

We zeiden het al kort maar zakelijk geld lenen is de perfecte manier om iets te financieren dat je maken heeft met je onderneming of je bedrijf. Er is op het gebied van zakelijk lenen een hele hoop mogelijk. Maar het is een speciale lening die je niet kan gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Het is echt alleen mogelijk om bijvoorbeeld een verbouwen mee te financieren of bijvoorbeeld om je voorraad mee op peil te houden.

Zakelijk geld lenen

Hoeveel je uiteindelijk kan lenen is afhankelijk van een aantal punten. En het liefst wil je zakelijke lening zonder gedoe. Maar het is het afhankelijk van wie jou de lening versterkt hoeveel het uiteindelijk zal worden. Maar het is ook afhankelijk van jouw financiële situatie, in welke branche je werkt en hoe lang het duurt voordat je alles weer hebt terugbetaald.

Als je een zakelijke lening wilt afsluiten, is het belangrijk dat je rekening houdt met een drie belangrijke punten:

  1. Genoeg zekerheid

Allereerst is het belangrijk dat je op financieel gebied genoeg zekerheid hebt. Deze zekerheid werkt natuurlijk twee kanten op. Allereerst is het fijn voor jezelf om te weten dat je straks jouw lening terug kunt betalen. Maar ook de leningverstrekker wilt natuurlijk garantie hebben dat ‘ie straks zijn geld terug kan krijgen. Daarom zou je bijvoorbeeld een businessplan kunnen opstellen waarin je precies vertelt wat je plannen zijn met het geld. Ook met daarin je jaarcijfers en andere belangrijke documenten.

  1. Wat zijn de kosten

Lenen kost geld. Dat zal je hoogstwaarschijnlijk wel weten. Wie leent moet rekenen op bijbehorende kosten. Denk aan de hoogte van de rente en de kosten voor het überhaupt krijgt van een lening. Deze punten verschillen per leningverstrekker. Het is dus zeker slim om dit goed uit te zoeken.

  1. Wanneer wil ik mijn lening afbetaald hebben?

Wie geld leent, wil daar niet jaren voor moeten betalen. Het kan ook nog eens heel voordelig zijn om de lening wat sneller af te betalen. Maar in sommige gevallen kan het juist weer beter zijn om er wat langer over te doen. Dit is afhankelijk van jouw onderneming, wensen en je financiën. Maar het is goed om hier inzicht in te hebben.

BKR-toetsing en jaarcijfers

Stichting Bureau Krediet Registratie houdt bij wie kortlopende en langlopende kredieten heeft openstaan bij bedrijven. Bijvoorbeeld door het kopen van een telefoon op afbetaling of een lease auto. Nu kan het zijn dat een leningsverstrekker jou geen lening wil verstrekken omdat je BKR-geregistreerd staat. Dit kan dus al zijn omdat je een telefoonabonnement hebt. Er zijn ook leningsverstrekkers die geen BKR-toetsing doen of je jaarcijfers willen zien. Hierdoor kun je makkelijk geld lenen. Dit is fijn voor ondernemers die een eenmanszaak hebben, maar ook voor kleine bedrijven en ZZP’ers.

Nieuwste over Ondernemerstips