Spaargeld levert op dit moment niet veel meer op, zakelijk al helemaal niet. De rente is in veel gevallen 0% en bij sommige banken betaal je zelfs al rente over grote bedragen spaargeld in plaats van dat je er iets voor krijgt. En dat terwijl het op de beurs de laatste tijd goed gaat. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen en ondernemers ervoor kiezen om te gaan beleggen met hun spaargeld, in plaats van het te laten verpieteren op een spaarrekening. Wanneer je gaat beleggen heb je grofweg twee keuzes: het zelf doen (de persoonlijke benadering) of een vermogensbeheerder inschakelen. Wat de verschillen zijn en wat er dus beter bij jouw bedrijf past, lees je hier.
Het grote verschil tussen zelf beleggen en vermogensbeheer
Wanneer je kiest voor vermogensbeheer, dan geef je je vermogen (of een deel daarvan) en het beleggen daarvan uit handen aan een vermogensbeheerder. Deze neemt de beslissingen voor je en dat is vooral handig wanneer je weinig kennis hebt van beleggen en wanneer je geen zin of tijd hebt om je hierin te verdiepen. Het beheer van vermogen geef je dan uit handen aan een expert.
Anderen vinden het juist prettig om zelf de touwtjes in handen te hebben en kiezen ervoor om zelf te gaan beleggen. Hiervoor is het belangrijk dat je tijd hebt of maakt om hier regelmatig mee bezig te zijn én de benodigde kennis te vergaren. Zelf beleggen betekent overigens niet dat je het helemaal alleen hoeft te doen, er zijn altijd mogelijkheden om ook hier hulp bij te krijgen. Alleen maak je uiteindelijk wel zelf de keuzes en beheer je zelf je vermogen.
Het grootste verschil is dus wie de beslissingen neemt en jouw vermogen beheert: de vermogensbeheerder of jij zelf.
Wanneer kies je voor vermogensbeheer?
Zoals je hierboven al kunt lezen: een vermogensbeheerder neemt beslissingen over jouw vermogen, zoals waar het in belegt wordt. Daarmee geef je dus een stukje controle uit handen. Daarvoor krijg je wel toegang tot de kennis, tijd en expertise die een vermogensbeheerder heeft: die doet dit de hele dag en heeft er zijn beroep van gemaakt. Wanneer je dus geen tijd hebt om zelf je beleggingen te doen, of wanneer je geen tijd of zin hebt om zelf te beleggen en daar kennis over te vergaren, is dit de juiste keuze. Zoals wanneer je dus al druk genoeg bent met het runnen van jouw bedrijf!
Wanneer is de persoonlijke benadering de beste keuze?
Wanneer je tijd hebt om zelf te beleggen en daarvoor de kennis hebt (of wil opdoen, bijvoorbeeld met hulp van experts) dan is zelf beleggen een goede optie. Bedenk wel dat wanneer je onvoldoende kennis hebt, dit niet altijd het gewenste resultaat oplevert, schroom dus niet om hulp in te roepen! Ook wanneer je het lastig vindt om de controle uit handen te geven, is de persoonlijke benadering wellicht een betere optie. Wanneer het dan minder goed gaat dan verwacht, heb je dit zelf in de hand.
Kortom, er valt voor beide opties iets te zeggen, waar je voor kiest is vooral afhankelijk van de tijd die er zelf aan kunt en wil besteden en of je je er prettig bij voelt of een ander jouw vermogen beheert. Waarvoor je ook kiest, beleggen levert op dit moment in de meeste gevallen meer op dan sparen! Daar kunnen echter wel risico’s aan verbonden zijn, dus wat je ook kiest, wees je daar ook van bewust.